Tiskovna konferenca v Narodnem domu v Celju pred pričetkom Gasilske olimpijade
Dogodki in prireditveEvropaSlovenija

Za Gasilsko olimpijado Celje 2022 je vse pripravljeno. Mesto že diha na olimpijski način. Tudi z vašo pomočjo.

Celje je še enkrat, kot mnogokrat do sedaj,  gostitelj  pomembnega dogodka. V realnem življenju udeleženci imajo  opraviti z pomembnim poslanstvom ko rešujejo življenja in premoženje svojih  bližnjih, prijateljev,  enostavno vsem ki njihove pomoči potrebujejo. To je gasilska olimpijada.  Pred začetkom Gasilske olimpijade Celje 2022, ki bo v našem mestu od 17. do 24. julija, je bila danes  v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Gasilsko zvezo Celje pripravljena novinarska konferenca na kateri so predstavili potek priprav in tekmovalni ter bogat spremljevalni program.

Na novinarski konferenci so sodelovali  predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek,  župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in predsednik Gasilske zveze Celje Sašo Farčnik.

Udeleženci NK in Flori maskota olimpijade

 

»V Celju smo zelo veseli in ponosni, da se je Gasilska zveza Slovenije odločila ta velik mednarodni dogodek organizirati v našem knežjem mestu. To je za nas priznanje za dobro delo naših prostovoljnih gasilcev in Gasilske zveze Celje … Vsi smo že v prijetnem pričakovanju enega največjih dogodkov, ki se ga spominjamo v novejši zgodovini Celja in sicer tako po številu tekmovalcev kot vseh ostalih obiskovalcev. Mesto je po mojem mnenju dober partner pri organizaciji tega velikega dogodka. Praktično vse je že pripravljano, tako da se zelo veselimo dogodka in vse te živahnosti ter barvitosti, ki jo bo prinesel v samo mestno dogajanje«, je dejal župan Bojan Šrot.  

 

Mestna občina Celje je nekaterih gasilskim ekipam  zagotovila nastanitev v enajstih šolskih zgradbah (osnovne in srednje šole).  Smo za ilustracijo, v Šolskem centru Celje več  kot 600. Večinoma imajo v svoji opremi spalne vreče, ki bodo služili namenu. Ostali bodo nastanjeni pri različnih turističnih in namestitvenih ponudnikih. Preko 50.000 evrov je mestna občina vložila v pripravo stadiona Kladivar, kjer bo tekmovalni del olimpijade, zagotovila je tudi avtobus, ki bo vsako uro vozil na liniji Sejmišče-Železniška postaja-II. OŠ–Kladivar – Sejmišče. Zavod Celeia Celje je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije pripravil bogat program več kot 40 različnih dogodkov, tako da bo v času olimpijade v mestnem središču zelo živahno in zanimivo. Podjetje Zelenice je že   na Krekovem trgu začelo postavljati cvetlično skulpturo gasilcev, ki bo zagotovo (tako kot je cvetlična skulptura žoge) navdušila obiskovalce in domačine.

Župan Celja Bojan Šrot in Sašo Farčnik, predsednik Gasilske zveze Celje

Seveda je za pričakovati da  si bodo sami tekmovalci in obiskovalci od drugod ogledali naše knežje mesto, nesli dobre vtise in seveda dober glas ki bo segel do tistih  ki imajo namen da pridejo in si ogledajo Celje in njegovo zgodovinsko in kulturno dediščino.

Po besedah Janka Cerkvenika, predsednika  Gasilske zveze Slovenije, je Gasilska olimpijada Celje 2022 največji gasilski dogodek v več kot 150-letni zgodovini gasilstva na Slovenskem, na katerega so se temeljito pripravljali štiri leta. »Od udeležencev tekmovanja in obiskovalcev bomo deležni kritične presoje, ali izpolnjujemo vse kriterije in obljube, ki jih je pred nas postavila mednarodna gasilska organizacija CTIF. Z zadovoljstvom lahko trdim, da smo na ta velik dogodek dobro pripravljeni in da smo skupaj z Organizacijskem odborom, Mestno občino Celje, Gasilsko zvezo Celje, državnimi organi in institucijami ter podporniki projekta, predvsem pa s podporo slovenskih gasilcev pripravili gasilsko športno tekmovanje ter spremljajoče prireditve, ki ne bodo v čast in ponos samo naši organizaciji, temveč celotni Sloveniji.«

V GZS so prepričani, da bodo upravičili zaupanje CTIF-a, vseh Slovencev in Slovenk ter predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je častni pokrovitelj Gasilske olimpijade Celje 2022. V organizacijo tekmovanja so namreč vložili veliko truda in naporov. Zavedali so se velike odgovornosti, ki so jo prevzeli kot organizatorji, hkrati pa so veseli, da so se v promocijo dogodka vključile institucije na državni in lokalni ravni, mediji, gasilske organizacije in med drugim tudi družbeno odgovorna podjetja. Zahvalil se je vsem, ki so s svojim znanjem, dobro voljo in delovnim zanosom prispevali k temu, da bomo v Celju doživeli vrhunsko predstavo in promocijo gasilstva. Gasilce, občane in sodržavljane je povabil, naj se dogodkov udeležijo v čim večjem številu. 

Janko Cerkvenik je izpostavil tudi nekatere dogodke in izdelke, ki bodo tudi po zaključku Gasilske olimpijade Celje 2022 ostali kot dediščina in dragocen spomin na izjemen dogodek:   

  • izobešanje olimpijske zastave po društvih in na vrhu našega očaka Triglava;
  • izdelava in predstavitev maskote olimpijade, gasilca Florija;
  • predstavitev navijaške himne »Vedno pripravljeni« v izvedbi Modrijanov in s podporo gasilcev;
  • izid Biltena gasilske olimpijade Celje 2022 s pregledom dosedanjih uspehov naših gasilskih tekmovalnih enot od samostojnosti Slovenije do danes, preveden v nemški in angleški jezik;
  • otvoritev in razstavo likovnih del na temo gasilstva in olimpijade, v skladu z likovnim natečajem, na katerem je sodelovalo 849 mladih ustvarjalcev. Od 18. julija dalje bodo na ogled na Atletskem stadionu Kladivar;
  • olimpijski srebrnik, ki ga je izdalo podjetje Elementum, d. o. o.,
  • priložnostno olimpijsko znamko Pošte Slovenije.

Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije in Janko Cerkvenik, predsednika Gasilske zveze Slovenije

 

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek meni, »da bodo na Gasilski olimpijadi Celje 2022 prisotni predstavniki 26 držav, tekmovalci pa prihajajo iz 20 držav, pri čemer je prijavljenih 198 ekip z 2634 udeleženci«.

 Iz Slovenije je 19 tekmovalnih  ekip, osemnajst se jih je uvrstilo na Olimpijado preko kvalifikacij, devetnajsta, mladinska iz Vodic pa na podlagi zmage na tekmovanju mladih na nivoju Slovenije. CTIF  ima 40 članic,  trenutno ji predseduje Milan Dubravac, kar je še dodatna čast  za našo Slovenijo

»Na žalost je udeležba zaradi epidemije koronavirusa in vojne v Ukrajini (Ukrajincev in Rusov zagotovo ne bo) nekoliko manjša od načrtovane. Dogodek je velik organizacijski in logistični zalogaj, na katerem bo sodelovalo več kot 2000 prostovoljcev, večinoma gasilcev iz cele Slovenije«.  Če se vzame da je potrebno za en obrok potrebno podeliti 3000 udeležencem, so lahko ali pa težko predstavljamo kašna logistika je to. Glede na to da so naši gasilci prostovoljci vajeni marsičesa, je za pričakovati da bodo kos nalogi.

V sklopu tekmovanj gasilske olimpijade tekmujejo gasilska mladina ter odrasli gasilci, oboje v ženski in moški konkurenci. Mladinske tekmovalne discipline so »vaja z ovirami« ter »štafetni tek z ovirami«, odrasli pa tekmujejo v klasičnih gasilskih disciplinah – »vaji z motorno brizgalno« in »štafetnem teku z ovirami«. Del odraslih ekip tekmuje tudi v t. i. športnih tekmovanjih, kjer so discipline »mokra vaja«, »štafetni teki« in »vzpenjanje s kljukastimi lestvami«. Gasilske olimpijade se lahko udeleži omejeno število enot iz posamezne države, saj vsaka samostojno predpiše merila in pogoje za izbiro enot, ki se uvrstijo v njihove reprezentance. V času Gasilske olimpijade se bo na celotnem območju mesta Celje odvijal bogat spremljevalni program: v centru mesta se bodo predstavili naši najmlajši in starejši gasilci, izveden bo nastop s prostostoječimi lestvami, na sejmišču bo tekmovanje gasilskih dvojic in manjši sejem gasilske opreme, z raznimi dinamičnimi predstavitvami se bodo predstavili tudi Slovenska vojska, policija in URSZR. Ob otvoritvi bo organiziran tudi veliki koncert z več kot 200 nastopajočimi slovenskimi glasbeniki.

Slovenija je bila do sedaj poznana kot država z izvrstnimi tekmovalnimi rezultati v gasilsko-športnih disciplinah, zdaj pa se želimo potrditi še kot gostoljubna država, ki je sposobna organizirati še tako zahtevne dogodke. Pri organizaciji nam je poleg Mestne občine Celje pomagala tudi država, dogodek pa je podprlo tudi veliko slovenskih podjetij. Zahvaljujejo se vsem, ki ste na tak ali drugačen način pripomogli k organizaciji gasilske olimpijade in tako pomembno prispevali, da bo dogodek uspel. Vse državljane Republike Slovenije vljudno vabijo, da se udeležijo prireditev, še posebej pa otvoritvene slovesnosti in velikega koncerta z Modrijani, ki so mimogrede posneli gasilsko himno, ki bo 20. 7. 2022 ob 18.30 na Stadionu Z’ dežele«, je dejal Franci Petek.

Tudi sponzor z enakim imenom(Z’ Dežele) kot je naziv stadiona pripravlja presenečenje,  ki se bo imenovalo »velikanski 50 metrski sendvič«, ki bo pripravljen za občudovanje in konzumiranje. 

 

Predsednik Gasilske zveze Celje Sašo Farčnik: »Gasilci GZ Celje in celjska gasilska regija pred olimpijado izvajamo naloge, ki so nam bile zaupane s strani GZ Slovenije. Pričeli smo s pripravo stadiona za tekmovanje in pomagali tudi pri pranju tekaške steze. V prejšnjem tednu smo odstranili športne rekvizite – pripravo za metanje diska in blazine za skok v višino, na tenis igrišču pa postavili montažne tlake. Dnevno prihaja tudi tekmovalna oprema, ki jo bomo tekom tedna postavljali na proge ter zagotovili najboljše tekmovalne pogoje.

 

Regija izvaja dela na športnem delu z oblaganjem in dokončanjem stolpa. V prihodnjih dneh se bodo na različnih lokacijah izvajala dela kot so: ureditev dostopa do površin za treniranje, okrasitev stadiona, postavitev reklamnih panojev, izobešanje zastav na vseh prizoriščih, postavitev transparentov … Prav tako bo potrebno postaviti še nekaj ograj ter pripraviti zadnje podrobnosti za končni izgled samega stadiona. Pri prevozih opreme in ostalih potrebnih sredstev nam s svojim vozilom pomaga tudi Poklicna gasilska enota Celje.«

Številčno zanimanje medijev za prihajajočo Gasilsko olimpijado v Celju

Živahno, zanimivo, pestro, zabavno bo za vse. Tekmovalno za vse udeležence iz 20 držav,  za delegate iz 26 držav plodno, za utrip v mesto predvsem koristno in živahno. Celje in Celjanke ter Celjani  bodo še enkrat dokazali da znajo speljati vse dogodke ki so  jim  zaupane na različnih ravneh, zelo pogosto na najvišjih tekmovalnih in organizacijskih ravneh.

Vsi ki to spremljate, berete,  povejte naprej, pridite v knežje mesto in doživite Gasilsko olimpijado z nami.  Mi vas bomo veseli.

 

Vane T. Costa

Vir in foto: nk&vtc

 

Mogoče vam bo všeč