Mark Paton(simbolična fotografija)
črna kronikaNotranje zadeveSlovenijaZdravjeŽivljenje

Pobiranje denarja pod pretvezo-Ne biti mehkega srca na prvo »žogo«!

V zadnjih dneh se zaznava  večjega števila  oseb, ki so pod različnimi pretvezami pobirali prostovoljne prispevke

V zadnjih dneh so policisti  na našem območju zaznali več oseb, ki so na ulicah in v trgovskih centrih ter pred njimi, pod različnimi pretvezami, pobirali prostovoljne prispevke. V največ primerih so se izdajali za gluhoneme.

Prejšnji teden so  zaznali tri tovrstne goljufe obravnavali v Celju, Slovenj Gradcu in na Ravnah na Koroškem.

V trgovskem centru v Celju so romunskega državljana oglobili, v Slovenj Gradcu in  na Ravnah na Koroškem, so dva Romuna, ki sta v nasprotju z zakonodajo pobirala prostovoljne prispevke, pridržali in ju privedli na Okrajno sodišče v Slovenj  Gradcu. V obdolžilnih predlogih so sodišču za izrek stranske sankcije predlagali tudi izgon tujca in zavrnitev morebitnega prihodnjega  vstopa v Republiko Slovenijo. V obeh primerih je sodišče kršitelja oglobilo ter jima izreklo odvzem pripomočkov in pridobljenih materialnih sredstev.

V omenjenih primerih znaša globa 104,32 €  (polovička 52,16 EUR).

Občane  pozivajo naj bodo pozorni in naj ne nasedajo tovrstnim goljufom. Od pobiralcev  prispevkov  naj  zahtevajo, da se identificirajo  z dovoljenjem območne upravne enote, kjer je tudi podatek komu je zbrani denar namenjen. Veliko število ljudi se  naglici kar odloči, da nekaj denarja in gredo naprej. Najlažje je narediti se gluhega,  nemega ali drugače hendikepiranega.  Tisti  ki pa resnično potrebujejo pomoč in prispevke zaradi takšnih  goljufov ostanejo brez.  Ko  opravijo »šiht« se lepo vstanejo, odkorakajo v  lokal na nasprotni strani ulice v družbi »šefa« ali kar »familije« ter  se še »malo« rogajo na račun naivnosti in lahkomiselnosti  naših ljudi.

Če goljufe opazite, pokličite in   o tem obvestite  na telefonsko številko 113.

 

Vane T. Costa

Vir.: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč