izobraževanjeSlovenijaŠportZdravjeŽivljenje

Z tenis loparjem na golf igrišče – zakaj pa ne ?

Na Golf igrišču Bovec se bo odslej mogoče preizkusiti v novem športu, ki ga je športni navdušenec iz soške doline Aleksander Kravanja poimenoval tenigolf. Gre za mešanico golfa, tenisa in footgolfa, saj poteka na golf igrišču, za igro se uporablja teniški lopar in teniško žogico, cilj igre pa je luknja za footgolf, ki meri približno pol metra.

Tenigolf je tudi nova pridobitev za turizem v dolini Soče.  Foto: Golf Bovec

BOVEC > “Tenigolf je povsem nov šport, ki ga na svetu ni še nihče registriral oziroma patentiral. Pred leti so nekaj podobnega izumili na Nizozemskem, ga poimenovali raquetgolf, vendar je tam del igre potekal s teniškim loparjem in teniškimi žogicami, zaključek igre na zelenicah pa z golf žogico in palico za golf,” je ob predstavitvi tenigolfa povedal Aleksander Kravanja.

Tenigolf je za razliko od golfa, ki zahteva precej vadbe in znanja ter seveda tudi finančnega vložka, ali footgolfa, kjer igralci z nogo in nogometnimi udarci premagujejo polja s tremi, štirimi ali petimi udarci, precej bolj dosegljiv širokim množicam. Trenutno ga je moč igrati le na golf igrišču v Bovcu, prihodnje leto pa verjetno tudi na ostalih igriščih za footgolf v Ljubljani, Radencih, Olimjah in na Ptuju.

Vilijam Kvalić, direktor zavoda za turizem Dolina Soče

“Veseli me, da imamo v našem okolju ljudi, ki razmišljajo izven okvirjev in ki so pripravljeni vložiti znanje, izkušnje in voljo v nove dejavnosti, ki bodo zagotovo popestrile turistično ponudbo v dolini.”

Tenigolf bo v prihodnjih tednih dobil tudi natančna pravila, predvsem pa sistem “handicapa”, ki bo omogočil primerjalno štetje rezultatov med različnimi ravnmi znanja. Začetni udarci ali servisi merijo med 50 in 75 metrov, odvisno od znanja posameznika, bližanje v luknje pa zahteva določeno spretnost in iznajdljivost. Najkrajše luknje pri footgolfu oziroma tenigolfu, se pravi pari 3, merijo od 40 do 120 metrov, pari 4 od 120 do 180 metrov, pari 5 pa od 180 do 250 metrov.

“Kot ljubitelj najrazličnejših športov moram priznati, da me je tenigolf takoj zasvojil. Redno igram tenis, odbojko in nogomet, tenigolf pa me je navdušil, ker poteka v naravi, čistem zraku, miru, predvsem pa ga lahko igra cela družina,” je na predstavitvi poudaril ambasador tega novega športa Sani Čmak.

Popestritev turistične ponudbe

Tudi Vilijam Kvalić, direktor Zavoda Dolina Soča, je navdušen nad novo pridobitvijo za turizem v dolini Soče. “Gre za še en kamenček v mozaiku naše ponudbe. Veseli me, da imamo v našem okolju ljudi, ki razmišljajo izven okvirjev in ki so pripravljeni vložiti znanje, izkušnje in voljo v nove dejavnosti, ki bodo zagotovo popestrile turistično ponudbo v dolini.”

V svetu je znanih kar nekaj mešanic med golfom in drugimi športi. Footgolf in tenigolf je mogoče po novem igrati v Bovcu, discgolf, kjer igralci tako imenovane frizbije mečejo v železne košare, je mogoče prakticirati v Ljubljani, Domžalah, Lipici, Planici, na Kopah in Arehu, po svetu pa so znane tudi različice ‘countrygolfa’ oziroma golfa ‘čez drn in strn’, mestnega golfa, kjer se uporabljajo mehke žogice, ali otroškega golfa, kjer so plastične palice in žogice prilagojene za učenje najmlajših.

Enainpetdesetletni Aleksander Kravanja je v Bovcu znan kot začetnik raftanja oziroma športnega turizma v dolini. Leta 2008 je zgradil golf igrišče z devetimi igralnimi polji, pred nekaj leti pa se je navdušil nad footgolfom.

“Začel sem z golfom, nato pa spoznal, da je mogoče na golf igrišču izvajati tudi druge aktivnosti. Poskusil sem s footgolfom in ugotovil, da so ljudje navdušeni nad tem športom. V Sloveniji imamo registriranih 400 igralcev, samo v Bovcu na primer štirideset. Prepričan sem, da bo tudi tenigolf zacvetel in da bomo lahko nekoč rekli, da je Bovec domovina tenigolfa,” je dodal Kravanja.

vir: https://www.primorske.si/primorska/goriska/v-bovcu-na-golf-z-loparjem-za-tenis?utm_campaign=si.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=si.contentexchange.me&utm_term=si.contentexchange.me

Mogoče vam bo všeč