Janez Janša na NK VSO
SlovenijaV fokusuzgodovina

VSO o ukinitvi Muzeja Slovenske osamosvojitve: “Gre se za načrtovano potezo in napako ter destruktivizem. Muzej mora biti in ostati!”

Predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) dajejo vladi do 10. februarja čas, da znova premisli o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Sicer ji bodo nasprotovali z akcijskim načrtom v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in tudi same osamosvojitve. Današnje  novinarske konference so se  udeležili Lojze Peterle, Janez Janša, dr. Dimitrij Rupel in Jelko Kacin.

Alojz Peterle , Predsednik VSO

Predsednik združenja Lojze Peterle je na današnji novinarski konferenci uvodoma poudaril, da osamosvojitev ni zadeva desnice, kar si danes želijo mnogi prikazati in postaviti kot dodaten element polarizacije namesto združevanja, kar je v resnici osamosvojitev bila.

Poudaril je, da je sodeloval v treh vladah, pa takšnega oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel. Vladi Roberta Goloba je v imenu združenja VSO dal čas do 10. februarja. V kolikor ta škodljive odločitve do takrat ne bo spremenila, bo združenje temu udarcu slovenski državotvornosti nasprotovalo z akcijskim načrtom, ki bo vseboval več elementov, ne le zborovanje. »NE more imeti stroke le ena politična opcija,« je še poudaril Lojze Peterle.

Dr. Dimitrij Rupel

Dr. Dimitrij Rupel je ob tem opozoril, da ne gre za stroške in podvajanja, pač pa da si je politika zadala nalogo, da bo depolitizirala kulturo in da želi aktualna vlada prevzeti zgodovino.

Jelko Kacin meni, da ne govorimo o dejanju ene ministrice, ampak o dejanju celotne vlade, v katerem ne vidi razlike med koalicijskimi partnerji. Kot je dejal, so tri stranke hkrati pritisnile na tipko “delete”, kar je nezrelo in politično nesprejemljivo.

Janez Janša na NK VSO

Predsednik SDS Janez Janša pa je novinarski konferenci dejal, da če si kakšen dogodek zasluži dostojno obeležitev, je to dogodek, ko smo bili Slovenci enotni. Pri tem je izpostavil, da v Sloveniji obstaja 57 muzejev in da če bi pri ukinitvi šlo za racionalizacijo, bi se danes združevali muzeji, ki imajo enaka imena. Če bi šlo za bojazen, da bi ta muzej, ker ga je ustanovila prejšnja vlada, to obdobje prikazoval enostransko, pa da  ima ta vlada pristojnosti, da menja vodstvo. Kot je poudaril Janša, ne gre za dejanje ene ministrice, ki ni dorasla svoji funkciji in ki dela škodo vsenaokrog. Izdajalsko potezo je po njegovih besedah potegnila vlada. Pri tem je dejal, da gre za strel z obema rokama v obe lastni koleni. Ob koncu je predsednik SDS poudaril, da se pridružuje odločitvi predsedstva, ki je dala vladi čas za ponovno odločitev do 10. februarja. Na novinarsko vprašanje glede morebitne interpelacije ministrice Aste Vrečko je Janša odgovoril, da bi bila interpelacija upravičena ali dovolj, dokler je obstajal le sklep ministrstva, zdaj pa gre za sklep vlade.

 

To nalogo so »zaupali« Asti Vrečko, ki  je infantilna in nedorasla za katerokoli kompetentno opravilo  znotraj vlade. Vse drugo kar je pripravljeno je “sad” načrtovanja, da se na kakršen koli način ustavi ustvarjanje jasne slike  o razgaljanju akterjev, ki so nasprotovali osamosvojitvi  ter njihove vloge v prejšnjem sistemu. Državljani imajo pravico in potrebo da to zvedo, tudi  preko muzeja  ki bi to naredil v takšni obliki in na način ki je blizu ljudem.

Ta zgodba o  ukinjanju in pripojitvi   Muzeja slovenske osamosvojitve ni končana. Edino kar je jasno je to da muzej mora biti in ostati v samostojni obliki.

Muzeja ne damo!

Vane T. Costa

vir in foto: vso&sds&vtc

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija