Nekategorizirano

Vse o petem protikoronskem zakon

Vlada je na torkovi dopisni seji dokončno potrdila predlog petega protikoronskega zakona, ki podaljšuje nekatere stare ukrepe, kot npr. nadomestilo za čakanje na delo na domu, uvaja pa tudi široko plejado novih.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 v ospredje postavlja zaščito delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, je sporočil vladni urad za komuniciranje (Ukom). Nosilec zakona je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vlada je v splošnem besedilo zakona potrdila že minulo sredo, a je bil zakon nato še nekaj dni odprt za manjše popravke.

Podaljšano subvencioniranje čakanja na delo na domu

Zakonski predlog podaljšuje nekatere že znane ukrepe. Med ključnimi je podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo na domu za vse panoge do konca leta, pri čemer je minister za delo Janez Cigler Kralj pred tednom dni omenil, da zakonski predlog vsebuje tudi možnost podaljšanja do sredine 2021 z vladnim sklepom, če bo treba.

Je pa pri tem vlada predvidela zaostritev vstopnega pogoja. Trenutno je ta pogoj pri več kot 10-odstotnem upadu, po novem pa vsaj 20-odstotni upad prometa glede na 2019. Prvotno je bila mišljena zaostritev na vsaj 30-odstotni padec, a je potem vlada to v zadnjih dneh nekoliko omilila.

Nadomestilo za karanteno

Za delodajalce se podaljšuje tudi možnost povračila nadomestila plače, ki jih je izplačal zaradi odsotnosti z dela zaradi odrejene karantene. Dodatno pa se jih razbremenjuje z možnostjo povračila nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela zaradi varstva otroka, ki je v karanteni.

Predlog zakona za zaposlene podaljšuje ukrep 100-odstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Od 1. septembra pa bo mogoče uveljavljati nadomestilo v višini 80 odstotkov povprečne mesečne plače za poln delovni čas v primeru odsotnosti z dela zaradi karantene otroka do vključno 5. razreda osnovne šole. V predlogu je, kot je prejšnji teden povedal minister, predvideno še povračilo samozaposlenim za čas karantene v višini 250 evrov.

Mesečni temeljni dohodek za samozaposlene.

Mogoče vam bo všeč