Zelenski preko videopovezave nagovrja slovenske parlamentarce in ostale visoke gostje in goste(Foto: DK)
EvropaSlovenijavojna območjaZunanja politika

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, nagovoril Državni zbor

Na pobudo poslanske skupine SDS je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danes preko video povezave nagovoril Državni zbor Republike Slovenije ter druge vabljene visoke goste.

Odbor za zunanjo politiko in Odbor za zadeve EU sta konec meseca junija 2022 na seji odločala o pobudi poslanske skupine SDS naj ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovori Državni zbor Republike Slovenije. Oba odbora sta pobudo soglasno podprla. Video nagovor ukrajinskega predsednika je  potekal od 10. ure naprej.  Slovenska demokratska stranka podpira evropsko prihodnost Ukrajine in ostaja na trdnem stališču, da je treba narediti vse, kar je potrebno, da se vojna v Ukrajini čim prej konča.

Na žalost pa »prva parlamentarna frfotavka« ni mogla iz svoje kože ko je v uvodnem  govoru minimizirala potezo Janeza Janše, prejšnjega predsednika Vlade R. Slovenije  da je obiskal Ukrajino, s tem ko je rekla da Slovenska aktualna vlada podpira boj zoper rusko okupacijo. Olika veleva, da je treba omeniti prvo odločilno pobudo in izveden obisk kot podpora pravičnemu boju zoper ruskega agresorja.

Zelenski se je v nagovoru Sloveniji zahvalil za pomoč in podporo, spregovoril pa je tudi o posledicah, ki jih bo povzročilo rusko sabotiranje izvoza žita in s tem povzročanje svetovne lakote.

Zbrane v DZ je ob pričetku nagovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, nato je sledila vključitev Zelenskega. Izpostavila je, da je Slovenija že v začetku stopila na stran Ukrajine, da je bil nekdanji predsednik vlade Janez Janša med prvimi voditelji, ki so v času vojne obiskali Ukrajino, s čimer je izkazal “neomajno podporo ukrajinskemu narodu“. Zagotovila je, da trdno na strani Ukrajine stoji tudi trenutna vlada.

V nadaljevanju je poudaril, da s skupnimi močni dokazujemo, da Rusija izgublja moč na mednarodnem področju, pri čemer je naštel tudi načine, ki jih Rusija uporablja pri destabilizaciji Ukrajine in Evrope in da pri vsem tem namerno onemogoča izvoz plina in izvoz žit ter s tem načrtno viša ceno živil in surovin v Evropi. Vendar je povedal, da bo Ukrajina s priključitvijo skupnemu energetskemu omrežju skušala obnoviti dobavo plina v Evropo. Rusija bo prenehala z grožnjami tudi preostali Evropi ko ji bo ta parirala na enakovredni ravni.

foto: PSSDS

Enako je pomembna prvina varnega življenja vseh državljanov od Ljubljane do Helsinkov, pri čemer morajo vse države EU ostati suverene in dodal, da je prepričan, da bo Ukrajina postala spet neodvisna, “vsak v EU mora biti zainteresiran, da UKR zmaga v tej vojni“, je poudaril. Največji cilj Ukrajine v tem trenutku, je postati polna in enakopravna članica Evropske unije, njene evropske vrednote so tudi njihove vrednote, je dejal. Ne ve sicer, kako dolga bo njihova pot, a zahvalil se je vsem, ki so podprli njihovo kandidaturo za članico EU, med katerimi je tudi Slovenija: “Vsekakor je Ukrajina evropski teritorij.”

 Zahvalil se je naši državi, tako  inicialni in  tudi nadaljevalni podpori Slovenije:  “Hvala vsem državam, ki pomagate pri naši osvoboditvi. Tudi tistim državam, ki niso velike in močne, kot je Slovenija. Hvala za vaše veliko in hrabro srce.” 

 

Če je temu tako, potem vsi v Evropi morajo biti  zainteresirani,  da  nimamo nekakšno neuravnovešeno vojaško silo pred svojim nosom ali skoraj na lastnem dvorišču. Na to »dvorišče » lahko pomotoma kaj pade in kaj zažge ali uniči. To se ne sme zgoditi. Enotnost Evrope mora biti nedvoumna. Sedaj in ne kdaj kasneje.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa