Nekategorizirano

Volitve so “kupljene”! Donald Trump želi izvoljenemu Joeju Bidenu odvzeti volilno zmago

Švicarski Luzerner Zeitung se je v daljšem zapisu lotil ozadja volilnih prevar, ki še danes spremljajo ameriške predsedniške volitve. Pravni zastopniki predsednika Donalda Trumpa spodkopavajo zaupanje v ameriški sistem s trditvijo, da je moč volilne rezultate preprosto “kupiti”! To je del strategije Trumpovega tabora preprečevanja namestitve njegovega nasprotnika Joeja Bidena na predsedniški položaj.

Ameriški predsednik je namreč včeraj na razgovor sprejel dva visoka predstavnika parlamenta zvezne države Michigan. Razlog za ta nenavaden obisk republikancev v Beli hiši: Donald Trump še vedno vztraja na razveljaviti rezultatov predsedniških volitev. In v tem poskusu razveljavitve volilnega izida  bi lahko eno ključnih vlog odigrala država “Swing” Michigan.

“Volilno prevaro lahko dokažemo ali pa tudi ne!”

Tu so kratka dejstva: demokrat Joe Biden je v Michiganu osvojil absolutno večino; po trenutnem štetju ima prednost več kot 155.000 glasov ali 2,8 odstotne točke. Trump in njegovi zakoniti zastopniki pa trdijo, da je Biden v demokratični trdnjavi Detroit le tako močno zmagal s pomočjo množice ponarejenih glasovnic. “To lahko dokažem,” je v četrtek dejal Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, da vodstvo predsednika v Michiganu znaša “morda 50.000 glasov”. Za enkrat Giuliani ni predložil nobenega dokaza v podporo svoji trditvi.

V sredo sta republikanska člana volilne komisije v okrožju Wayne, ki vključuje Detroit, zavrnila priznanje rezultatov predsedniških volitev in potrdila ustrezne volilne protokole. Šele potem, ko sta se srečala z valom protesta, sta si premislila – že naslednji dan, torej v četrtek, pa sta spet trdila, da se ne strinjata z uradnimi volilnimi rezultati.

Republikanci še vedno dvomijo v poštenost volilnih rezultatov

Trump želi preprečiti ponedeljkovo objavo končnih izidov volitev v Michiganu. To pomeni, da 16 elektorjev, ki bi morali na koncu s svojim glasom zapečati volitve izvoljenega predsednika Bidena, ne bo mogoče uporabiti. Namesto tega želi Trump, da parlament v Michiganu, v katerem prevladujejo republikanci, prevzame poveljstvo in na podlagi trditev predsednika o volilni prevari, imenuje republikanske elektorje, ki bi volili Trumpa. Takšen manever bi naletel na odpor demokratske guvernerke Gretchen Whitmer; Na koncu bi moral nacionalni parlament v prihodnjem letu odločiti, katera delegacija iz Michigana je bila legitimno nameščena, ko se bodo 6. januarja v Washingtonu preštevali glasovi elektorjev.

Če bo ta michiganska strategija delovala, jo bo Trump lahko uporabil v Pensilvaniji in Wisconsinu. V obeh državah vlada demokratski guverner, vendar v obeh parlamentih prevladujejo republikanci; tako v Pensilvaniji kot v Wisconsinu naj bi Biden dobil več glasov kot Trump.

Čeprav se to morda sliši absurdno, vendar se zdi, da pravni zastopniki predsednika ne poskušajo več razveljaviti volilnih rezultatov v politično spornih državah pom zakomniti poti, ampak  predvsem poglobiti dvome o legitimnosti Bidenovih zmag. Sidney Powell, Giulianijev sodelavec, je v četrtek na tiskovni konferenci ponovil trditev, da sta zaroto proti Trumpu organizirala venezuelska diktatorja Hugo Chavez in Nicolás Maduro. (Chavez je umrl leta 2013, ko je bil Trump uspešen poslovnež na NBC.)

Powell je tudi namigoval, da so proizvajalci priljubljenih ameriških volilnih naprav dobesedno odločali o tem, kateri politiki bodo zmagali. In da bi jim republikanci poslali tudi velike vsote denarja, da bi ponaredili štetje. “Nimamo pojma, koliko kandidatov plačuje denar za manipulacijo s sistemom,” je dejal odvetnik.

In kot se v takšnih primerih zgodi tako pogosto, je bilo na tiskovni konferenci Trumpovih odvetnikov omenjeno tudi ime finančnika Georgea Sorosa, ki menda vleče konce v ozadju – kajti v desni Ameriki skorajda ni teorije zarote, v kateri prej ali slej ne bi Pojavi se ime Soros. (In ja: ker je domačin Madžar judovske vere, imajo te teorije pogosto antisemitsko ozadje.)

Predvidevamo lahko, da bodo številni razočarani Trumpovi oboževalci te neverjetne trditve razumeli po resnici – čeprav je predsednik pred dvema tednoma v absolutno in v odstotkih dobil več glasov kot pred štirimi leti v mestih, kot sta Detroit ali Philadelphia v Pensilvaniji. Konzervativni lokalni politiki doslej niso pokazali nobenega interesa za razveljavitev rezultata volitev. “To se ne bo zgodilo,” je še v začetku tega tedna za lokalni časopis dejal Mike Shirkey, starejši republikanec v senatu Michigana. Shirkey pa je bil v petek eden izmed Trumpovih gostov v Beli hiši – videli bomo ali tudi po srečanju s predsednikom ostal enakega mnenja.

Mogoče vam bo všeč