Porušen in bombardiran Mariupol(foto Reuters)
EvropaSvet

Vojna:”Ruska vojska je bombardirala šolo v Mariupolu, kjer se je skrivalo 400 ljudi. Rusi uničujejo sistematično, ulico za ulico. Humanitarna katastrofa pred našimi očmi!?”

Ruska vojska je v soboto bombardirala umetniško šolo v obleganem ukrajinskem mestu Mariupol, v kateri je bilo okoli 400 ljudi. Po poročanju Reutersa in AP je to danes sporočil mestni svet. Rusko obleganje ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupol je vojni zločin, ki se ga bodo spominjali stoletja. Po poročanju agencije AP je to povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po Kijevu je prekinjena železniška povezava med Belorusijo in Ukrajino.

Število ubitih in ranjenih v napadu še ni znano, mestni svet pa je sporočil, da je bilo šolsko poslopje uničeno, pod ruševinami pa je bilo žrtev. Med ljudmi, ki so se skrivali v stavbi, so bili po besedah ​​sveta starci, ženske in otroci. Reuters je opozoril, da informacij iz neodvisnih virov ne more preveriti.

Pristaniško mesto Mariupol, kjer je še vedno zaprtih 400.000 ljudi, se sooča z močnim bombardiranjem; po podatkih ukrajinske varuhinje človekovih pravic je bilo poškodovanih ali uničenih 70 odstotkov hiš v mestu.

Ta teden je bilo tarča napada tudi gledališče Mariupol, kjer je bilo po podatkih lokalnih oblasti v času napada v zavetišču več kot 1000 ljudi. Usoda večine ni znana, rešili so 130 ljudi.

V Mariupolu oskrba z elektriko in toploto ne deluje, problem je s pomanjkanjem vode, hrane in zdravil. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem govoru dejal, da je rusko obleganje Mariupola vojni zločin, ki se ga bodo spominjali stoletja.

Zelensky: Rusko obleganje Mariupola je zločin, ki se ga bodo spominjali stoletja

Rusko obleganje ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupol je vojni zločin, ki se ga bodo spominjali stoletja. Po poročanju agencije AP je to danes v svojem rednem nočnem videosporočilu povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medtem so po poročilih s strani ruske čete po tednih bombardiranja napredovale globlje v Mariupol. Ukrajinska stran je poročala o uničenju večje jeklarne, domačini pa opozarjajo na popolno uničenje mesta.

Po besedah ​​Zelenskega se bo obleganje Mariupola zapisalo v zgodovino kot ruski vojni zločin. “To, kar so okupatorji naredili mirnemu mestu, je teror, ki se ga bomo spominjali stoletja,” je dejal.

Po podatkih lokalnih oblasti je bilo v mestu na obali Azovskega morja več kot dva tedna zaprtih okoli 400.000 ljudi, ki so se skrivali pred močnim bombardiranjem. Lokalni uradniki poročajo o približno 2.500 smrtnih žrtev, vendar je dejansko število morda še višje, saj štetje žrtev, katerih trupla pogosto ležijo na ulicah, onemogoča nadaljevanje obstreljevanja.

Reševalci še vedno iščejo morebitne preživele v gledališču Mariupol, ki je bilo v sredo z ruskim letalskim napadom skoraj izravnano. Moskva zanika, da bi udarila v gledališče ali ciljala na civiliste, čeprav je bilo dokumentiranih veliko napadov na nevojaške objekte, zlasti v Mariupolu.

Po besedah ​​svetovalca ukrajinskega ministra za notranje zadeve Vadyma Denysenka je prišlo tudi do boja za veliko lokalno jeklarno Azovstal. Evropska poslanka Lesja Vasylenková je na Twitterju delila videoposnetek, ki domnevno prikazuje eksplozije na mestu jeklarne. “Uničena ena največjih metalurških tovarn v Evropi,” je zapisala o posnetku, ki prikazuje tri eksplozije in oblake dima nad industrijskim kompleksom.

Po besedah ​​župana Mariupola v mestu potekajo ulični boji, kar med drugim otežuje iskanje preživelih v razstreljenem gledališču. Lokalni policist je v videu, ki ga je preverila agencija AP, dejal, da bo mesto “izbrisano z obličja zemlje” in prosil predsednika ZDA in Francije, naj pošljejo protiletalske sisteme v Ukrajino. Podobne besede o razdejanju mesta so zadnje dni slišali tudi ljudje, ki jim je uspelo iz njega pobegniti.

Ukrajinska varuhinja človekovih pravic je povedala, da je poškodovanih okoli 70 odstotkov hiš v Mariupolu. Ruske enote se v zadnjih dneh potiskajo globlje v središče obleganega mesta, iz katerega so po Kijevu na silo odpeljali na tisoče ukrajinskih državljanov v Rusijo. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij naj bi šlo za begunce, največji svetovni mediji pa niso mogli razjasniti situacije.

Zelensky je v svojem zadnjem govoru govoril ne le o Mariupolu in dejal,  da so bile dolge kolone ruskih čet, ki so se v zadnjih dneh valile v prestolnico Kijev, ustavljene v predmestju. Po njegovih besedah ​​so frontne črte dobesedno “posejane s trupli ruskih vojakov”, ki jih nihče ne odnaša. “Želim vprašati državljane Rusije: kaj so vam storili v preteklih letih, da niste več opazili svojih izgub?” citira predsednikov dnevnik Ukrajinska resnica.

Kijev trdi, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino umrlo 14.400 ruskih vojakov. Številke so verjetno pretirane in jih, kot ugotavlja CNN, ni mogoče neodvisno preveriti. Po poročanju postaje so ZDA izračunale trenutno stanje ruskih izgub na 3.000 do 10.000 pripadnikov vojske.

Ukrajina je prepovedala delovanje strank, ki so povezane z Rusijo

Ukrajinski svet za nacionalno varnost in obrambo (RNBO) je prepovedal delovanje strank, povezanih z Rusijo, je danes sporočil predsednik Volodimir Zelenski. Ukrep bo veljal med vojno. “Prizadevanja politikov za ločitev ali sodelovanje ne bodo uspešna; pričakujejo se ostri odgovori, “ukrajinski časnik citira videoposnetek predsednika Zelenskega. Ministrstvu za pravosodje je naročil, naj nemudoma izvede sklep Varnostnega sveta.

Prepoved velja za parlamentarni stranki Opozicijska platforma in Opozicijski blok ter še devet izven parlamentarnih skupin. DPA te stranke opisuje kot evroskeptične, protiliberalne ali proruske.

Ukrajina je vojno stanje razglasila na dan začetka ruske invazije 24. februarja – prvotno za 30 dni, torej do 26. marca. V začetku tega tedna je parlament sklenil podaljšati vojno stanje za nadaljnjih 30 dni do 25. aprila.

Prekinjena železniška povezava med Belorusijo in Ukrajino

Beloruske železnice so za  nedoločen način prekinile železniške povezave med Belorusijo in Ukrajino. To je v soboto izjavil vodja ukrajinskih železnic Oleksandr Kamišin, po katerem ruska vojska na ta način ne bo mogla več uvažati okrepitev in opreme v Ukrajino. poroča Unian.

Kamyshyn je dejal, da je že prej pozval beloruske železničarje, naj ne “izvajajo kazenskih ukazov” in naj  nadaljujejo z vožnjo ruskih vojaških vlakov v Ukrajino. “Danes (sobota) lahko rečem, da med Belorusijo in Ukrajino ni nobene železniške povezave,” je dodal in dodal, da je beloruskim železničarjem hvaležen. Podrobnosti ni želel povedati.

O prekinitvi povezave med Belorusijo in Ukrajino je poročal tudi Franak Viačorka, svetovalec beloruske opozicijske voditeljice Sviatlane Thikanovskaya. “Heroji! Beloruski železničarji so prekinili železniške povezave z Ukrajino, tako da se vlaki z rusko opremo ne morejo premikati  v smeri  Ukrajine.”

Počasi, pa zagotovo in zanesljivo bodo vsi spregledali, da ne smejo in ne morejo biti zavezniki z nekom, ki uničuje sosednje države in narode. Danes Ukrajina jutri Belorusija,  pojutrišnjem nekdo tretji..

Rusija bo  zagotovo »slavila« svoj neizogibni poraz. Škoda ki jo je naredila bo madež, ki ga ne bo mogla sprati s svojega  obraza še dolga, dolga leta in   desetletja, če ne stoletja…

Vir :ČTK&VTC

Foto: Reuters

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa