VT (Unian izrez zaslona)
Evropavojna območja

Vojna v Ukrajini: “Ruski okupatorji v Donbasu uporabljajo kemične granate K-51. Do kod gre brezup ruskih okupatorjev”?

Zavojevalci iz brezpilotnih letal mečejo granate na ukrajinsko vojsko. Da bi se zaščitili in obdržali svoje položaje, marinci Ministrstva za notranje zadeve oboroženih sil Ukrajine delajo v opremi za zaščito pred kemikalijami.

Ruski okupatorji uporabljajo prepovedane kloropikrinske granate “K-51” proti ukrajinski vojski na vzhodu. To je poročala tiskovna služba mornariških sil oboroženih sil Ukrajine  za Telegram.

 

“Teroristična država uporablja prepovedano kemično orožje – aerosolne granate K-51. Zavojevalci na naše branilce na vzhodu mečejo granate s kloropikrinom iz brezpilotnih letal«, menijo  v  podanem sporočilu.

Opozoriti je treba, da se  Ukrajinski  borci tudi v takih razmerah še naprej upirajo zahrbtnemu sovražniku in ne glede na to h kakšnim terorističnim metodam se zatekajo  ruski okupatorji, jih bodo   s še večjo  uničili ukrajinski marinci.

Sami nezakoniti in protipravni  in zoper vse mednarodne zakone in pravila  prisotne ruske vojaške enote, s lotevajo obrambe in ohranjanja nečesa kar ni njihovo na nehuman in škodljiv način za človeštvo.  Temu se bo moral upreti ves normalni svet.

 

Rusko kemično orožje: granata K-51 – značilnosti

Direktorat za strateško komuniciranje oboroženih sil Ukrajine je 8. novembra 2022 poročal, da so ruski okupatorji morda uporabili kemične granate v regiji Donecka.

  1. novembra so mejne straže potrdile uporabo kemičnega orožja s strani ruskih napadalcev v regiji Doneck.

Sama granata K-51 je bila  dana v javnost in  morebitno uporabo  v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v ZSSR.  Deluje tako da ko  začne goreti varovalka, pride do reakcije v notranjosti granate: goreča snov poveča tlak v ohišju in izbije dno granate ter razprši oblak kemikalije.

Sovražnik(ali nasprotnikov vojak),  ki je ujet v oblaku aerosolov, brez plinske maske, se ne more  upreti in streljati, saj njegove roke refleksno sežejo k  obrazu, da si podrgnejo oči. Dihalni trakt je v trenutku  prežet s kratko sapo s kašljem, nosni sinusi pa  so napolnjeni s sluzom.

Konvencija o kemičnem orožju in Ženevski protokol iz leta 1925 prepovedujeta uporabo kemikalij za obvladovanje nemirov (zlasti solznih sredstev) “kot bojna  sredstva”.

Takšne granate so ruski teroristi uporabili med bitkami za terminale letališča Doneck leta 2015. Takrat je bila večkrat opažena uporaba solzivne strupene snovi s strani ruskih zavojevalcev proti ukrajinskim branilcem.

foto: Unian.ua

Da je z odmikom in daljšanjem prisotnosti ruskih okupacijskih sil na tleh Ukrajine in da  se vse pogosteje posega po uporabi prepovedanih bojnih sredstev ali sredstev s katerimi se hoče nevtralizirati  obrambe enote ali sile  suverene države Ukrajine. Po znanih informacijah se  na ruski strani in  celo v bližini samega Putina se  nahajajo osebe ki niso več tako bojevito naravnani in  za to da se posega po tovrstnih uporabah sredstev ki jih prepovedujejo vse mednarodne konvencije.

Ali se bodo odločili za korak nazaj in normalno prištevnost ali se bo Putin okitil z pridevnikom »Neschisleni« ali neprištevni, tako kot mnogi avtokrati pred njim?

Prevedel  in pripravil: Vane T. Costa

Vir in foto:unian&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa