Novo izvoljeni župan Celja, Matija Kovač prejem čestitke od dosedanjega dolgoletnega župana Bojana Šrota.
LokalnoSlovenijaVolitve

Županske volitve 2022- V Celju nova metla: »Per aspera ad astra« ali trnova pot do trona Mestne občine Celje. Dosedanji župan čestital Matiji Kovaču za dobljene županske volitve.

Top lista optimistov ali kaj drugega?

Matija Kovač je  v Celju dobil 57,8 odstotka glasov in premagal dolgoletnega župana Bojana Šrota, je v prvem odzivu dejal, da je presenečen nad visokim deležem podpore, ki so mu jo namenili občani

“Zelo sem presenečen nad visokim odstotkom podpore, ki so mi jo zaupali občani, kar je gotovo predvsem zasluga dela naše odlične ekipe, široke politične podpore, ki sem jo prejel v drugem krogu, in jasne vizije glede prioritet v naslednjem obdobju,” je dejal.

Množica sledilcev Matiji Kovaču v ozadju

Neodvisni soodvisni  županski kandidat Kovač, je bil  zadnjih osem let svetnik Levice v celjskem mestnem svetu, je  z mesta celjskega župana po 24 letih izrinil Šrota. Kot je še povedal, se že veseli sodelovanja tako s politično javnostjo v mestu kot tudi z vsakim občanom.

Ali bo lahko vladal, sprejemal in vodil izvajanje že sprejetih odločitev v Mestnem svetu, je pa druga zgodba. Čezmerni optimizem se lahko spremni v kruti realizem, ki bo manj rožnat in bolj siv. Se mu pa zelo kmalu pokaže past, ki jo lahko imenujemo »banjaluški sindrom«, kjer imajo župana brez potrebne večine in administracije, k bi mu pomagala pri vladanju. Pa ne da bi bilo to nujno  v obliki  nagajanja ampak enostavno  nezmožnost in nerealnost morebitnih nalog za realizacijo.

Kako so sprejeli poraz v županski tekmi?

V krogu sedaj že nekdanjega župana so pričakovali, da lahko do pride tesnega rezultata, vendar ne z takšno razliko.   Vseeno na možnost, da pride do tega kar je sedaj, so vseskozi po tihem računali. Rezultati ki so na dlani so realnost in kot takšno jo sprejemajo. Na vprašanje medijev kje se je zalomilo, je pa rekel da ni to rezultat tega, da se je kar koli zalomilo ampak da so se volivci, meščani in okoličani  morda naveličali dobrega, ustaljenega in umirjenega vladanja ter da hočejo nekaj  drugačnega četudi neznanega. Kot sam pravi, volivci imajo vedno prav.   Sicer pa meni, da on sam in njegova stranka,  Celjska županova lista, ki  je močna lokalna stranka in brez nje in  sodelovanja z njo se kaj bistvenega za dobrobit Celjank in Celjanov ne  bo moglo  sprejeti in udejanjati.

Bojan Šrot, ki je uspešno županoval v Knežjem mestu zadnjih 24 let, podaja izjavo ob že znanih rezultatih po katerih ne bo več na županskem položaju.

Sicer pa sam  Šrot meni da, »za seboj puščam odlično dediščino. Ko se ena vrata  zaprejo, se druga odprejo. Očitno so se ljudje naveličali in so si zaželeli sprememb, vendar vse spremembe niso vedno pozitivne.”  Zato pa bodo  s  svojo prisotnostjo  kot korektor  ob  morebitnih stranpoti,  ki se lahko med vladanjem nove ekipe pokažejo ali na njih kdo od nove garniture zaide namenoma ali nevede.

Novemu županu pa v skladu z visoko politično  kulturo, ki je v  Celju vedno  prisotna,  in upajmo da tako tudi ostane,  Matiji Kovaču sporoča: « Spoštovani Matija Kovač, čestitam! Želim ti vse dobro, uspešno delo in srečno roko pri vodenju našega prelepega knežjega mesta«.

Celjankam in Celjanom se je zahvalil za dane glasove ter da je resnično hvaležen, da je  lahko zadnjih 24 let sooblikoval razvoj našega mesta. Na to obdobje je izjemno ponosen.

Kako bo krmaril  novi župan brez lastne posadke in kdo bo njegov  kopilot  ter posadka, bomo videli kmalu!

Celje gre naprej !!

foto: ICH

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno