Foto: DPA
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuvojna območja

Vohunska afera: » Rusi dobili 38 minut posnetkov pogovora častnikov Bundeswehra. Nezaslišan kiks Nemčije«

Ali je Rusija prisluškovala pogovoru med častniki Bundeswehra o dajanju Ukrajini križarskih raket Taurus? Medtem je bilo potrjeno, da je razkriti posnetek pristen. Spektakularen neuspeh Nemčije, piše Deutsche Welle.

Zvočni posnetek je dolg 38 minut, o njegovi pristnosti pa ni dvoma. Ministrstvo za obrambo je uradno potrdilo, da je res. Nanaša se na pogovore, povezane z vojno v Ukrajini.

Eksplozivna tema

Nemški raziskovalni novinar Florian Flade je pred tem dejal, da ne dvomi v pristnost pogovora, v katerem je poveljnik letalskih sil Ingo Gerhartz zelo odkrito govoril o občutljivih temah. “Verjetno še ni mogoče reči, ali je celoten posnetek pristen, a način govora častnikov Bundeswehra dovolj govori o tem dejstvu.” Tudi s sredstvi umetne inteligence (AI) takšnega učinka ni mogoče doseči,« je Flade povedal za ARD.

In kot ugotavljajo mediji, je zadeva res eksplozivna: ruski mediji so objavili podatke o prisluškovanih pogovorih štirih častnikov Luftwaffe, njihovi propagandni kanali pa so posredovali tudi posnetek.

Na posnetku so dobro  slišni častniki, ki razpravljajo o teoretičnih možnostih uporabe nemških raket Taurus – vključno s tem, ali bi križarske rakete lahko uničile krimsko mostišče, ki so ga zgradili Rusi.

 

Nemški premier Scholz odločno zavrača dobavo “Taurusa”

Razpravlja se tudi o zavrnitvi zveznega kanclerja Olafa Scholza, da Ukrajini dobavi rakete Taurus, in s tem povezanimi izzivi. Scholz je v začetku tedna svojo zavrnitev dobave taurusa podrobno obrazložil s pretežno tehničnimi argumenti, piše ARD in spomni na kanclerkine besede – da bi Ukrajina za uporabo Taurusa zahtevala pomoč nemških vojakov pri ciljanju raket. Scholz se boji, da bi na ta način Nemčijo lahko potegnili v vojno proti Ukrajini.

 

“Ker nihče ne ve natančno, zakaj kancler blokira dobavo, se širijo najbolj neverjetne govorice,” je drugi nemški televizijski oddajnik ZDF citiral inšpektorja Luftwaffe Inga Gerhartza na posnetku. Tam tudi izraža razočaranje, ker mora popraviti po njegovem mnenju napačne podatke o križarskih raketah. Pogovor na posnetku  govori tudi o tem, ali bi Ukrajina lahko izvedla obstreljevanje brez sodelovanja Bundeswehra.

 

Imajo Britanci svoje ljudi “na terenu”? Zelo verjetno!

Po poročanju ARD je eksplozivno tudi to, da v objavljenem posnetku očitno govori o tem, kako so Britanci v Ukrajino poslali več svojih ljudi, očitno zato, da bi pokazali, kako se lahko uporabijo križarske rakete Storm Shadow, ki so jih zagotovili.

Pred kratkim se je v Veliki Britaniji pojavila jeza zaradi Scholzove izjave, ki so jo nekateri označili za indiskretnost: “Kar se tiče tega, kar počnejo Britanci in Francozi, Nemčija tega ne bo storila.” Kot ugotavlja ARD, pravzaprav ni natančno znano, kaj je mislil Olaf Scholz, vendar so nekateri stavek razumeli kot znak, da bi lahko Francozi in Britanci zagotovili pomoč na terenu pri ciljanju križarskih raket, ki so jih dobavili Ukrajini. Tiskovni predstavnik britanskega premierja Rishija Sunaka je trditev takoj zanikal.

Foto: DPA

Odmevi in zaskrbljenost

Nemški poslanci so že prej izrazili zaskrbljenost – predvsem, da distribucija prvega posnetka ne bo ostala edina. “Če bo zgodba potrjena, se bo izkazala za zelo problematično,” je za publikacije medijske skupine RND povedal predsednik parlamentarnega nadzornega odbora Constantin von Notz.

“Vprašanje je, ali gre za enkraten incident ali strukturni varnostni problem,”  oziroma ali se je kakšen »krt« načrtno spravil v njihove strukture, dodaja Von Notz in pravi, da pričakuje, da bodo vse podrobnosti razjasnjene takoj.

Drugi pogovori, ki  so bili prestreženi bodo  zelo verjetno razkriti pozneje – ko bo to postalo dobičkonosno za Rusijo,” je za ZDF opozoril obrambni strokovnjak CDU Roderich Kiesewetter. Domneva, da je Rusija vsebino pogovora namenoma objavila prav zdaj s posebnim namenom – “preprečiti morebitno dostavo Taurusa iz Nemčije.”

 

Ruska stran  od nemške  vlade  že zahtevala odgovore

Rusko zunanje ministrstvo je od Nemške zvezne vlade zahtevalo pojasnilo glede poročil o razkritem pogovoru. “Poskusi odstopanja od odgovorov bodo ovrednoteni kot priznanje krivde,” je v Telegramu zapisala tiskovna predstavnica ruske diplomacije Marija Zaharova. Hkrati je Margarita Simonyan, vodja ruske državne televizije RT, objavila izsek 30-minutnega posnetka. Brez pojasnila, kako se ga je dokopala.

Temu se z drugimi besedami  reče, umazane podrobnosti bodo začeli prihajati na dan, da bi pozornost odvlekli vstran od bistva in nuje početja, ki se mu reče  vojaška pomoč Ukrajini  s strani članic NATA. Vzporedna vojna  z drugimi sredstvi(vohunjenje),  ki poteka sočasno lahko oslabi Ukrajino in podaljša vojno.  Kar pa nikakor ni prav.

Vane T. Costa

vir in foto: DPA&VTC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa