Albin Kurti, predsednik Kosovske vlade (Foto: X)
BalkanEvropaPolitikaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Kosovo še naprej resnični sod smodnika, kjer se zgrinjajo ogromne količine orožja, tudi po ilegalnih poteh

Kosovski premier Albin Kurti je v petek  dejal, da njegovo državo še vedno ogrožajo tisti, ki želijo obogateti z vojno in orožjem, pri čemer je opozoril na, kot je dejal, kriminalne organizacije, ki delujejo na večinsko srbskih območjih na severu Kosova.

Kurti je v petkovem  intervjuju za italijansko agencijo AGI, ki so ga posredovali mediji v Prištini, dejal, da so tisti, ki so obogateli v zadnji vojni na Kosovu v letih 1998-99, postali kriminalci.

Še vedno so težave na meji s Srbijo. Na žalost so tisti, ki so obogateli z vojno, postali kriminalci in še naprej bogatijo z bitcoini, drogami in orožjem. Svoje posle pokrivajo z nacionalističnimi idejami, a so še vedno zločinci, je dejal Kurti, ki je danes odpotoval na kongres Evropskega socialističnega parlamenta v Italijo. Ali kot se temu reče, vedno bodo imeli kritje za svoja početja ne glede na sistem.

 

Vodja kosovske vlade je največjo stranko kosovskih Srbov »Srbska lista«, ki je bila na začetku njegove vladavine pred tremi leti del vladne koalicije, obtožil “močnih vezi” s predsednikoma Srbije in Rusije Aleksandrom Vučić in Vladimir Putin. In seveda,  kot stalno prisoten dejavnik destabilizacije.  Žal.

 

Pravzaprav ti  kosovski »severnjaki« ko  govorijo o nacionalizmu in patriotizmu, v resnici pa imajo fašistične ideje in povezave z Vučićem in Putinom, prav tako  meni  Kurti.

Dejal je, da Priština dela vse, kljub vsemu temu kar jo obkroža, da bi se približala Evropski uniji. Kosovo je prošnjo za članstvo v EU vložilo 15. decembra 2022, potem ko ga je Evropska komisija uradno priznala kot državo “potencialne kandidatke”.

Nismo še uradni kandidati za članstvo, a delamo vse, da bi se čim prej približali EU, obenem pa sta potrpežljivost in čas naša  zaveznika,  je dejal Kurti.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan