Predsednik Vlade RS na obisku v Zasavski regiji. Tudi ministrska ekipa foto-KPV
GospodarstvoLokalnoPolitika

Vladna ekipa nadaljuje z obiski po regijah: Predsednik vlade Janez Janša v zasavski regiji. Prav tako tudi resorni ministri.

Vlada Republike Slovenije je danes obiskala zasavsko regijo. Zasavska statistična regija je po površini naša najmanjša regija, v njej pa so občine Hrastnik, Litija, Trbovlje, Zagorje ob Savi.

Regija je vseeno največja glede vlaganj v obnovljive vire energije. V letu 2019 so v tej regiji živeli 3 % prebivalcev Slovenije. Bila je tretja najgosteje naseljena regija (na kvadratnem kilometru je živelo povprečno 118 prebivalcev). V juniju 2021 je bilo v Zasavski regiji 14.617 delovno aktivnih prebivalcev, kar je za 193 oseb oz. 1,3 % več kot junija 2020. Konec avgusta 2021 je bilo registriranih 2.156 brezposelnih oseb, kar je za 570 oseb oz. 20,9 % manj kot avgusta 2020. V primerjavi s predhodnim mesecem se je registrirana brezposelnost znižala za 53 oseb oz. 2,4 %.

Pred delovnim posvetom vlade tudi srečanje z litijskim županom

Predsednik vlade Janez Janša je današnji obisk Zasavske regije pričel s srečanjem z županom občine Litija Francijem Rokavcem. V pogovoru sta sogovornika spregovorila o aktualnih izzivih v občini in širše v regiji..

Člani in članice vlade so današnji obisk pričeli z delovnim posvetom v Litiji v Medgeneracijskem centru Šmelc, ki ga je samostojno financirala občina Litija. Člane vladne ekipe je uvodoma pozdravil litijski župan Franc Rokavec, ki je izpostavil, da se je prvič v zgodovini litijske občine zgodilo, da jih je obiskala celotna vladna ekipa, za kar se je iskreno zahvalil. Kot je poudaril, je Litija v prvi vrsti rudarsko mesto, pravi pomen gospodarskega razvoja občine pa predstavlja reka Sava. Rokavec je poudaril še, da je Litija tudi središčna občina, kjer je geometrijsko središče Slovenije. Prav tako je spomnil na tekstilno industrijo, ki ima bogato več kot stoletno tradicijo in da ima občina dobre razvojne potenciale za prihodnost. Župan je še poudaril, da vlada Janeza Janše zna prisluhniti interesom občin, kar je med drugim dokazala tudi z višjo povprečnino za občine.

Na delovnem posvetu so ministrice in ministri spregovorili predvsem o projektih v regiji na področju dolgotrajne oskrbe, pravosodja, kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnosti in uspešnih podjetij, izobraževanja, kulture, notranjih zadev, okolja in prostora, turizma, kmetijstva, kulture, zdravstva. Veliko pozornosti je bilo namenjene predvsem vprašanju infrastrukture, tako železniške kot cestne.

Regijski obisk se bo zaključil na javni tribuni o razvoju Zasavske regije. Javna tribuna se bo pričela ob 19. uri in bo potekala v Delavskem domu Trbovlje. Zagotovo bo veliko za povedati, posebej v luči vseobsežnega  in sistematičnega investiranja na vseh področjih , ki so prej životarile in komajda shajale da ne bi popolnoma se sesule sami vase. Ta vlada je  dvignila standarde in pričakovanja.

Vane T. Costa

Vir v pomoč: gov.si
foto : KPV

Mogoče vam bo všeč