Dogodki in prireditveGospodarstvohranaKmetijstvokulinarikaSlovenijaTurizem

Festival Stare trte 2021 – Maribor 30.9. do 3.10.2021

V četrtek, 30. septembra 2021, se bo v Mariboru pričel že 21. Festival Stare trte, festival vina, kulinarike in kulture, s katerim se v štajerski prestolnici vsako leto poklonijo 450-letni Guinnessovi rekorderki. Festivalski program prinaša vinsko-kulinarične in glasbene večere pred Hišo Stare trte na Lentu, tržnici z lokalnimi izdelki na Glavnem trgu ter številna doživetja Maribora in okolice, kot so vodeni ogledi mesta, tradicionalno splavarjenje po Dravi ter tematski izleti v bližnjo okolico. Tudi letos bo vrhunec festivala svečana trgatev najstarejše trte na svetu, ki bo v nedeljo, 3. oktobra.

Zavod za turizem Maribor v sodelovanju z lokalnimi ponudniki in organizatorji dogodkov prireja štiridnevni festival, ki se bo odvijal na dveh osrednjih prizoriščih, na Glavnem trgu in pred Hišo Stare trte na Letu, številne festivalske vsebine pa bodo tekle tudi drugod v mestnem jedru in njegovi bližnji okolici. Skupno 20 dogodkov bo povezalo in predstavilo odlično gastronomsko in turistično ponudbo štajerske prestolnice, namen festivala pa je tudi prikazovanje običajev in ohranjaje bogate kulturne dediščine.

Vinsko-kulinarični večeri s koncerti pred Hišo Stare trte
Prvi festivalski dogodek bo v četrtek, 30. septembra, ob 19. uri pred Hišo Stare trte. To bo vinsko-kulinarično doživetje na temo spajanja vina in hrane, ki ga bo vodil izkušeni sommelier, za kulinarični del doživetja pa bo poskrbel kulinarični start-up Miza za štiri.
Naslednja dva večera bosta združevala gastronomijo in glasbo. V petek, 1. oktobra, bo ob vinski ponudbi mladih štajerskih vinarjev koncert Emkeja in Muzičarjev, v soboto, 2. oktobra, pa bodo obiskovalci ob spoznavanju štajerskih vin, nagrajenih na Decanterju, in kulinarike Restavracije Mak uživali še v nastopu glasbenice Sare Lamprečnik.

Lokalni tržnici na Glavnem trgu
Na Glavnem trgu se bodo v petek in soboto, 1. in 2. oktobra, na stojnicah predstavili ter svoje izdelke in pridelke postavili na prodaj lokalni ponudniki. Na petkovi tržnici bodo sodelovali imetniki certifikata Naše najboljše, ki ga bodo organizatorji ta dan ob 11. uri slavnostno podelili novim prejemnikom te kakovostne destinacijske znamke. V soboto bo na Glavnem trgu tradicionalna tržnica Okusi Štajerske. Oba dni bodo pripravili tudi spremljevalni program z glasbenimi nastopi.

Tudi letos bo v okviru Festivala Stare trte Turistično društvo Maribor organiziralo Splavarski krst pred Hišo Stare trte (v soboto, 2.oktobra, ob 12.30); letošnji bo že 37. zapovrstjo, na njem pa se bodo splavarji poklonili popevki Vesela jesen. Sobotno dogajanje bo začinila Promenada okusov z vinskimi degustacijami pri ponudnikih v mestnem jedru med 13. in 18. uro., ob 17. uri pa bo v Sodnem stolpu javna predstavitev dokumentarnega filma v produkciji TV Maribor Štiri stoletja Stare trte z mariborskega Lenta.

Svečana trgatev najstarejše trte na svetu
Vrhunec festivala bo 35. Svečana trgatev Stare trte, najstarejše trte na svetu, ki bo v nedeljo, 3. oktobra 2021, ob 11. uri pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu. Na kulturno-etnografski prireditvi v družbi gospodarja Stare trte, mariborskega župana Saše Arsenovičaskrbnika Stare trte Staneta Kocutarja, vinskih kraljic in vitezov ter malečniških bračev bodo nastopili Maja Keuc, Ana Bezjak, Akademska folklorna skupina Študent in skupina Vudlenderji. Po zaključku uradnega dela prireditve bodo Vudlenderji pred Hišo Stare trte priredili še koncert, med 10. in 14. uro pa se bodo na stojnicah predstavljali lokalni ponudniki.
Svečana trgatev Stare trte se letos prvič podaja na pot do manj odpadkov. Dogodek nosi naziv Prireditev z manj odpadki, ki ga podeljuje nacionalna zero waste organizacija Ekologi brez meja. Na prireditvi bo na voljo eko otok za ločeno odlaganje vseh odpadkov. Zavod za turizem Maribor je ponudnikom na stojnicah zagotovil omejeno število biorazgradljivih krožnikov, na prireditvi pa ne bo plastičnih kozarcev za enkratno uporabo. Obiskovalce prireditve predhodno pozivamo, da s seboj prinesejo svojo embalažo za nakup lokalnih dobrot ter jih vabimo, da na dogodek pridejo na trajnostni način – peš in s kolesom, lahko pa izkoristijo tudi brezplačen prevoz z električnim vozilom Maister.

vir: https://www.visitmaribor.si/si/kaj-poceti/dogodki-in-prireditve/vsi-dogodki-in-prireditve/5911-

 

Mogoče vam bo všeč