koronavirusSlovenijaZdravje

Vlada se je odločila o zaprtju države

Končno odločitev o zaostrovanju ukrepov je vlada sprejela na seji na Brdu pri Kranju, ki se je začela po javnem posvetu politike in stroke pri predsedniku Borutu Pahorju. Svetovalna skupina je bila enotna. 12-dnevno popolno zaprtje države.

Vlada se je odločila o zaprtju države

V soboto je bilo opravljenih 3461 PCR-testov, s katerimi je bilo potrjenih 640 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je sedem covidnih bolnikov, v bolnišnicah se zdravi 499 ljudi. Opravljenih je bilo tudi 6580 hitrih testov. Sedemdnevno povprečje okužb v Sloveniji znaša 944, med regijami se v rumeno fazo uvršča samo še posavska.

“Ocenili smo, da smo v bitki s časom. Da tempo cepljenja, ki se sicer pospešuje, zagotavlja, da bomo tisto stopnjo precepljenosti, ki resno pomaga pri zaustavljanju epidemije, dosegli v juniju oziroma nekje v začetku poletja in da je do takrat potrebno sprejeti nekatere dodatne ukrep – predvsem zaradi razširjenosti angleške variante koroanvirusa,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Svetovalna skupina je vladi predlagala ukrepe, ki dejansko pomenijo zaustavitev javnega življenja med 1. in 12. aprilom. Vlada je te predloge sprejela. Strinjali smo se z oceno, ki je bila podana – da neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrti v času do junija in da neukrepanje verjetno pripelje v kasnejšem času do drastične zapore javnega življenja zaradi prepolnjenih kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema.

Šolanje na daljavo

[color-box color=”blue”] Šolanje bi v tem 11-dnevnem času popolnega zaprtja spet potekalo na daljavo, otroci in dijaki pa naj bi se vrnili v šole 12. 4., ne glede na vladni semafor. V vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države. izjema je izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. [/color-box]

Druženje zunaj regij le na velikonočno nedeljo

Gibanje bi bilo omejeno na slovenske statistične regije, saj strokovna skupina ne vidi smisla omejitve na občine. Druženje zunaj regij bi bilo v tem času dovoljeno le na velikonočno nedeljo, 4. aprila, in omejeno na dve gospodinjstvi (5 odraslih oseb in otroci).

Delo večinoma od doma, javni prevoz omejen

V času zaprtja naj se v čim večji meri dela od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri imeli dopust, če bo le mogoče, javni prevoz pa bi deloval v omejenem obsegu, je dodala Logarjeva. V preostalem delu bi znova ocenili stanje, nadaljevali pa z ukrepi po vladnem semaforju, ki bi jih sicer še enkrat pregledali in po potrebi popravili.

Prepove se delovanje avtošol, tehničnih pregledov, pristajanje zrakoplove v Sloveniji.

[color-box color=”yellow”] Dodatno pa bo dovoljeno: ponujanje in prodaja blaga in storitev na daljavo, opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave, opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi v bolnišnicah, domovih za ostarele, tovarniških menzah in podobno. Te storitve se bodo lahko izvajale brez obveznega tedenskega testiranja.[/color-box]

[color-box color=”blue”] Z jutrišnjim dnem ni več možno potovati iz države, izhodi iz države so prepovedani, razen dvolastnikov.[/color-box]

Prepove se tudi vsakršno zbiranje, prireditve, poroke. Prepove se vse delovanje muzejev, knjižnic, arhivov, ograjenih parkov, prepove se delovanje kinematografov in gledališč. Zaprejo se vsi verski objekti. Verske dejavnosti naj se dogajajo brez prisotnosti ljudi.

Vse ostale novosti t.i. zaprtja države bomo podrobno predstavili tekom jutrišnjega dne!

Mogoče vam bo všeč