Vir: FB
GospodarstvoPolitikaSlovenija

Zdravko Počivalšek: Psihološka kriza se je samo še poglobila.

Že pred meseci sem javno priznal, da smo z obvladovanjem epidemije zašli v slepo ulico. Takrat sem izpostavil, da se je epidemija iz zdravstvene in ekonomske krize razvila v psihološko. V teh mesecih pa nismo naredili kaj dosti glede razmisleka o naši strategiji spopada z epidemijo. Zato se je psihološka kriza samo še poglobila.
Če ne bomo vsi skupaj razumeli, da je to bistven element, ki določa uspešnost naših ukrepov, potem bomo še enkrat znova razočarani. In še bolj razočarani bodo ljudje, za katere vsi skupaj delamo. In še enkrat znova nam bo spodletelo. Še vedno v našem delovanju ni dovolj razmisleka o psihološki plati obvladovanja epidemije.
Naša vlada enostavno ne uživa dovolj zaupanja, da bi naše poteze javnost sprejela kot izraz naše resne skrbi za zdravje. In opozicija še vedno ni razumela, da je epidemija preveč resen izziv, da bi se lahko igrali z dnevnim politikantstvom. In tako bo tudi po naših današnjih odločitvah.
Tudi jaz zaskrbljen spremljam številke, ki kažejo, da smo že globoko v tretjem valu. In razumem zdravnike, da bi želeli enostavno zapreti celo državo. Verjetno je vaše razmišljanje teoretično tudi utemeljeno. Pa vendar povsem zanemarja realnost in predvsem stanje duha. Zanemarja klimo, v kateri bomo mi sprejeli ukrepe in v kateri se bodo nanje odzvali ljudje.
Epidemija nas je vse skupaj čustveno in psihično izčrpala. Boj z opozicijo in mediji nas je dodatno ohromil. Ker delamo od jutra do večera, nimamo niti momenta, da bi izstopili iz našega miselnega toka in naredili strateški premislek.
Ljudje imajo dovolj epidemije in nas, ki se z njo ukvarjamo. Predvsem pa se številni počutijo izigrane. To so tisti, ki se strogo držijo ukrepov in iz tedna v teden gledajo številke, ki se nikamor ne premaknejo. In potem slišijo, da se veliko ljudi naših ukrepov ne drži in da je to glavna težava. Verjetno lahko vsi skupaj razumemo, kako prevarane se počutijo.
In kaj mislite, kako se bodo odzvali na novo zaostrovanje? Kako bodo vsi ti odgovorni ravnali, ko bodo spet sledili vsem protestom od opozicije do gospodarstva? Vlada lahko sprejme stroge ukrepe, a nam to nič ne pomaga. Takoj se bo našlo sto odvetnikov, ki bodo nudili brezplačno pravno pomoč vsem, ki bodo ukrepe kršili. In takoj se bo našla opozicija z novimi zahtevami po amnestiji. In potem bodo na koncu ostali z dolgimi nosovi predvsem tisti pošteni in pridni ljudje, ki se sami držijo ukrepov in potem spremljajo ta cirkus.
Zato zavračam zahtevo po strogem zaostrovanju ukrepov. Najprej zato, ker ne bo imela učinkov, ki jih pričakujete. Imela pa bo posledice. Tako ekonomske kot politične. Zaščitili smo zdravi del našega proizvodnega gospodarstva. Šibka podjetja pa so (tudi zaradi nepremišljenega dviga minimalne plače) že začela padati, medtem ko je storitveni sektor že na kolenih. In te ekonomske težave povzročajo dodatne psihološke težave, ki nas vodijo v začarani krog.
Iz tega kroga moramo izstopiti. Zato moramo na prvo mesto postaviti psihološki vidik epidemije. Kako to narediti? … Ne vem. Vem pa, da je prvi korak dopolnitev strokovne skupine s povsem drugim profilom strokovnjakov. In vem, da je sedaj nujno razumeti, da bi strogo zaostrovanje pomenilo predvsem konec našega dela. Vlada si enostavno ne more privoščiti napake.
Zato bom še enkrat ponovil: ključ uspeha ukrepov je v psihološkem vidiku krize, ki jo rešujemo. Če nam na tem področju spodleti, nam nič ne pomagajo teoretične rešitve. Upam, da mi ne zamerite, in da moja opozorila jemljete kot dobronamerna in usmerjena k iskanju dejansko učinkovitih ukrepov.
Tudi na našem ministrstvu smo opravili analizo. Pri tem smo imeli sicer kar nekaj težav. NIJZ namreč našemu ministrstvu ni želel dati podatkov o virih okužb. Tega ne morem razumeti in to vsekakor ni dobro. Zaradi takega ravnanja se pri nas seveda vzbuja dvom v vaše številke, kar je zelo slabo.
No, na podlagi številk, ki smo jih lahko pridobili, pa je stvar naslednja. Lahko razumem, da je cilj omejevanje stikov in da se želi zato zapirati storitveno dejavnost. Vendar je analiza Trgovinske zbornice Slovenije pokazala, da je med njihovimi zaposlenimi bilo samo 0,00128% pozitivnih. To je zelo jasna številka.
Kar smo lahko mi videli iz uradnih podatkov NIJZ, je naslednje. V regijah, ki so imele odprte terase lokalov, se število pozitivnih res spreminja nekoliko hitreje, pa vendar ni tako velikega odstopanja od trendov v drugih regijah. Statistično je popolnoma naravno, da je procentualna rast v regijah, kjer je bila epidemiološka slika prej boljša, višja.
Brez težav sprejmem dodatno zaostrovanje preventivnih ukrepov za izvajanje dejavnosti in tudi ukrepov glede omejitve zbiranja ljudi, prehajanja občin in omejitve na državnih mejah. Povsem nesprejemljivo pa je dodatno zapiranje gospodarskih dejavnosti. Pa ne smo zaradi ekonomskih posledic, ki nato vodijo v psihološke in s tem tudi v zdravstvene posledice. Predvsem zaradi podatkov. In samo na podatkih lahko utemeljimo naše ukrepe. Dovolj mi je špekuliranja, hočem jasne dokaze.
Dokler mi ne bodo predstavljeni jasni dokazi o vplivu gospodarstva na število okužb, bom ostal pri prepričanju, da nimamo povsem jasne slike o tem, in bom prepričan, da so za širjenje okužb odgovorna zasebna druženja. In teh ne bomo ustavili z zapiranjem dejavnosti, prav nasprotno. Spet se bo razpaslo delo na črno in s tem bo tveganje še toliko večje.
Pozivam stroko, razmislite, kaj je lahko alternativa lockdowna. Ljudje ne morejo več. Podjetja ne morejo več. Tu smo, da se pogovarjamo in kot je na posvetu opozoril predsednik države – različna mnenja so dovoljena, poiščimo najboljšo rešitev za vse.
Vir: FB

Mogoče vam bo všeč