Avtobusna dostava pred PU fotografija je simbolična (Zajeta slika)
Balkanilegalne migracijenezakonite migracijeSlovenija

Vlada RS: “Povečanje nezakonitih prehodov je pričakovano in ne vpliva na varnost. Policijske uprave o očitnem povečanju, ki ponazarjajo z številkami(265 zadnji vikend)”

V zadnjem obdobju policija beleži povečano število nezakonitih prehodov državne meje, kar pa je pričakovano in ne vpliva na varnost v državi. Več o aktivnostih ministrstva in policije sta v izjavi za javnost predstavila dr. Simona Zavratnik iz Kabineta ministrice in Tomaž Pavček iz Uprave uniformirane policije, Sektorja mejne policije.

Ocenjujemo, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, zato naše aktivnosti na območjih, kjer prihaja do povečanja, krepimo. Slovenska policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti, zato ni razloga za skrb. Prav tako lahko dodamo, da občine na meji s Hrvaško z varnostnega vidika ne izstopajo.

Vsaj dan preberemo da jim nezakoniti migranti trkajo na vrata pozno zvečer, da jih cele trume drvi po vaseh. S slovenskih policijskih uprav poročajo o 265 prijetih tujcih, ki so ob koncu tedna nezakonito prestopili državno mejo (od petka do ponedeljka, od 6. do 6. ure). Na območju Policijske uprave Novo mesto so jih prijeli največ, in sicer 147 migrantov in tihotapca, še 5 so jih danes ponoči v Predgradu pri Starem trgu v Poljanski dolini.

 

Nedavni posnetki iz Somborja( Vojvodina) ko z koli,  stoli, palicami, delajo stampedo po tamkajšnjih naseljih,  je še kako slika,  ki nas lahko skrbi.  Poleg inovativnega pristopa(palice, stoli itn.) ter znanja iz raznih “tehničnih strok”,  prinašajo jezo, nekontrolirano, skoraj zdivjano in iracionalno v  želji riniti naprej, prinašajo bolezni, neprilagodljivost na vse kar ne razumejo in  seveda neustavljivo  potrebo po denarju, ki ga niso  sami zaslužili.

Dr. Simona Zavratnik(foto policija)

Dr. Simona Zavratnik nadaljuje: Varnost je pomembna dobrina za vse – lokalne prebivalce ob meji, širšo javnost, EU in tudi za ljudi na migracijskih poteh. »Spoštovanje človekovih pravic je pri tem temelj, to je naš garant, da bomo zagotavljali varnost vsem. Če je kdorkoli izključen, smo lahko hitro priča demokratičnim zdrsom,« je poudarila dr. Zavratnik in nadaljevala: »Solidarnost in vključujoča družba sta principa, ki pomenita odmik od rezilne žice in ograje. Hkrati pomenita zavezo, da delujemo v smeri zavzemanja za migracije, ki bodo zakonite, varne in urejene. Torej, prizadevamo si za dostop do azila, učinkovite postopke mednarodne zaščite in dostop do integracije za begunce in tako imenovane delovne migrante.«

V petek, 29. julija nekaj po 15. uri so policisti na območju Čateža ob Savi ustavili voznika kombija srbskih registrskih oznak. 30-letni državljan  Srbije je v vozilu prevažal 21 migrantov: 13 državljanov Nepala in 8 državljanov Bangladeša.

Državljanu Srbije so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli kombi. S kazensko ovadbo ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku, menijo iz Novomeške policijske uprave .  Na območju PU Novo mesto so prijeli 147 migrantov in tihotapca.

To ni ne prvo ne zadnje sporočilo z takšno vsebino.  Skoraj vse PU na južni meji imajo vsak dan kar konkretne številke.  

Dr. Simona Zavratnik: Pogosta težava, ki spremlja vprašanje migracij, je tudi kriminalizacija. »Podatki ne potrjujejo teze o večanju kriminalitete med migranti ali zaradi nje, pravzaprav ti podatki to ovržejo.« Migracij ne dojemamo kot grožnje, ne kot kulturne, ne kot varnostne in ne kot ekonomske.

Avtobusna dostava ilegalnih migrantov pred PU,  samo še vavčer za Debeli rtič manjka(fotografija je simbolična)

Ni res. Skoraj devetdeset odstotkov prestopov na nezakonit, ilegalen način je povezan z kriminalom. Kriminalom s katerim je seznanjena slovenska policija. Celo v prijateljskih povezavah  z osebami na policijah ali vsaj z »paktom o nenapadanju«

Gospa Zavratnik, kdo je tu nor?

Priporočam vam obisk kritičnih točk, brez tituliranja same sebe  in brez katedrskega  izrazoslovja  pa med navadne ljudi.. pa  bomo videli. In se opravičujem, vi ne rabite predavati kot da ste na kakšni akademiji na Soros-evi Open Society…to so stvarni problemi z trajnimi posledicami.

Edina otipljiva pregrada, ovira, fizično težko premagljiva(ali pa ne)pa gre vstran. Nehumana do proti zakonitih in ilegalnih in kriminalen način »dostavljenih”  do naših meja, »humana« pa do naših denarnic in proračunskih postavk ki bi lahko služile in pomagale pomoči potrebnim pri nas doma.

Obrišite se pod nosom za to vaše »švedsko« razmišljanje.  Ali pa naj vas umaknejo v policijsko »knjižnico«.

Vane T. Costa

vir: gov.si&md&vtc

foto: policija&splet&vtc

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan