Foto: X(TOI)
PolitikaSlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuvojna območja

Iran napadel Izrael z droni. Pravijo, da kot odgovor na dogodek iz prvega aprila. Kam to pelje?

V razlogih za napad na Izrael Iran navaja  zračni napad 1. aprila 2024, za katerega obtožuje  Izrael,  ki bi naj uničil iranski konzulat v Damasku. Po podatkih  neke nevladne organizacije je bilo ubitih 16 ljudi, vključno z dvema generaloma garde. Ameriški predsednik svojemu izraelskemu zavezniku zagotavlja svojo “neomajno” podporo.

Slaba  dva tedna po tem napadu je Iran 13. aprila s svojega ozemlja izvedel napad z brezpilotnimi letali proti Izraelu, ki se je odločil zapreti svoj zračni prostor. Malo pred napovedjo tega napada je Netanjahu zagotovil, da je njegova država pripravljena na “možnost neposrednega napada Irana”.

Izrael je bil uspešen 99. odstotno pri  zadetkih in nevtralizaciji brezpilotnih letal ali dronov ter raket. Po  oceni za katero pravijo da je verodostojna, je Iran izjavil da nima namena povzročati eskalacijo ter da je to »enkraten« odgovor na napad v Damasku, v Siriji.

Odgovor Izraela? Danes po 15 uri na sestanku  izraelskega vojnega kabineta

Izrael še ni sprejel odločitve glede svojega odgovora na včerajšnji iranski napad z brezpilotnimi letali in raketami na judovsko državo, pričakuje pa se pozneje čez dan.

Neimenovani izraelski uradnik je za The Times of Israel povedal, da je bila zjutraj opravljena ocena situacije, vendar ni bila sprejeta nobena odločitev. Izraelski mediji poročajo, da bodo o morebitnem odzivu razpravljali na seji vojaškega kabineta premierja Benjamina Netanjahuja, ki je predvidena za tretjo uro popoldne po lokalnem času.

Ali je vse to potrebno?

Iran  je bil  zaveznik Izraela v času šahovega režima Iran, ki je včeraj izvedel napad z droni na Izrael, je od islamske revolucije leta 1979 prestopil v tabor svojih zapriseženih sovražnikov. Prej v času neke druge normalnosti ko je bil Iran spodoben, razvit, odkrit in sogovornik, ki je vlival zaupanje, danes pa kvečjemu zgražanje,  omejitve, kratenje vseh normalnih civilizacijskih načel,  pravic in norm. Kaj prinese vrnitev v “kameno” doba civilizacije?

Upajmo da Iranu tiktaka ura potrebe po vključitvi v normalni svet. Za tem bo isto sonce sijalo nad Iranskim nebom kot nad preostalim svetom.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika