Nekategorizirano

VIDEO: Uspešna izstrelitev rakete Vega, podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma na krovu

Iz Francoske Gvajane so danes po več preložitvah vendarle izstrelili raketo vega, s katero sta v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. To je tudi zgodovinski dogodek za evropsko znanost, saj na evropski raketi ni bilo še nikoli toliko satelitov.


Raketo podjetja Arianespace so izstrelili ob 3.51 po srednjeevropskem času iz vesoljskega centra CSG v Kourouju. Zdaj pa je že v vesolju.

Ob uspešni izstrelitvi so na Univerzi v Mariboru javnosti posredovali sporočilo zaa javnost, ki ga objavljamo v celoti.

“Na Univerzi v Mariboru smo izredno ponosni, da je danes ponoči ob 3.51 satelit TRISAT, ki je plod slovenskega znanja in so ga v celoti razvili na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, skupaj s podjetjem SkyLabs d.o.o., po več kot desetletju razvoja in večkratni skorajšnji, a zmeraj preloženi izstrelitvi, končno POLETEL V VESOLJE. Projekt TRISAT je izobraževalna vesoljska misija Univerze v Mariboru, ki vzpostavlja medsebojno sodelovanje med slovenskimi univerzitetnimi študenti in slovensko vesoljsko industrijo, temelječ na prenosu znanja in tehnologij med univerzitetnim in gospodarskim okoljem z vzpodbujanjem vzajemnega sodelovanja. Projekt in uspešna izstrelitev predstavljata prelomnico s katero se je Slovenija vpisala med vesoljske nacije. Gre za pomemben korak internacionalizacije slovenske vesoljske industrije z ovrednotenjem njene tehnologije, promocijo vesoljskega inženirstva in vzpodbujanje mednarodnega sodelovanja.”

Mogoče vam bo všeč