Vir: Gov.si
koronavirusPolitikaSlovenijaZdravje

VIDEO: Danes cepljeni prvi stanovalci domov za starejše, stanje v Mariboru je preveril tudi premier Janša

Danes ob 8.30 se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je sporočila vlada. Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini. Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru, kjer se trenutno še vedno soočajo z zaostreno epidemiološko situacijo. Predsednik vlade je nato obiskal tudi UKC Maribor.

»Z današnjim dnem se je pričela zadnja tretjina spopada z epidemijo,« je uvodoma povedal Janša. Če cepiva ne bi bilo, bi iz epidemije v Sloveniji izšli šele aprila, hkrati pa ne bi bilo zagotovljeno, da se ne bi ponovila. Zdaj je luč na koncu tunela vse močnejša, do takrat pa je treba ohraniti trezno glavo, je povedal.

Kot je pojasnil, bo Slovenija v naslednjih tednih prejela čez 16.000 odmerkov vsak teden, dopolnitev prve pošiljke pa bo prišla že naslednji teden: »Vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo.«

Vir: Gov.si

Janša je ocenil, da je bil spopad z epidemijo v slovenskih domovih za ostarele otežen, ker v oskrbo starejših v zadnjih petnajstih letih nismo veliko vlagali. »Vlada bo naredila vse, da bodo prihodnja vlaganja v oskrbo starejših bistveno večja,« je povedal premier.

»Cepil se bom takoj, ko bom na vrsti« je pojasnil Janša, a dodal, da je ob zaenkrat cepljenje velik privilegij, saj so odmerki cepiva omejeni, zato je prav, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, kot ga je soglasno določila stroka.

Vir: Gov.si

Kot je pojasnil direktor Doma Danice Vogrinec Maribor Marko Slavič, so prejeli nekaj več kot 300 odmerkov cepiva in bodo danes cepili približno 270 stanovalcev in s preostalimi cepivi nato še zaposlene. Skupaj s tistimi, ki so covid že preboleli, bodo tako v domu zagotovili 90 odstotno precepljenost.

»Upamo, da se nam po januarju bliža bolj normalno življenje in organizacija dela,« je povedal Slavič: »Gre za zgodovinski dogodek.« Dejal je, da upa, da bo cepivo prineslo boljšo kakovost življenja.

Avtor: L.S.

 

Mogoče vam bo všeč