Nekategorizirano

Veste, kako je nastal “smeško”?

Danes vsi poznamo Smileye oziroma “smeškote” in jih uporabljamo kot ikone v neštetih različicah mobilne in drugih vrst digitalne komunikacije. Marsikdo ne ve, kako je ta prepoznavni simbol nastal in kdo je bil njegov ustvarjalec.

Če smo zbudili vaše zanimanje, preberite tekst do konca. Klasični rumeni smeško s prepoznavnim nasmehom je nastal leta 1963 v ameriškem mestu Worcester v Massachusettsu, njegov ustvarjalec pa je grafični oblikovalec Harvey Ball.

Vedro ozadje

Nalogo mu je naložilo podjetje State Mutual Life Assurance Company – Državna družba za vzajemno življenjsko zavarovanje, da ustvari simbolni lik, ki bi razveselil njihove zaposlene in jih motiviral pri delu. Harvey naj bi le 10 minut razmišljal o nasmejanem obrazu, rumeno podlago pa je izbral, ker je “sončno in svetlo”. Takrat je za ta postopek prejel 45 dolarjev.

Podjetje je njegov dizajn natisnilo na različne plakate in značke ter ga razdelilo svojim zaposlenim, da bi jih razveselili. Dizajn je hitro pridobil na popularnosti, začeli so se pojavljati različni izdelki z rumenimi smeškoti, kot so majice, razglednice in obeski za ključe. Niti Harvey niti omenjeno podjetje nista patentirala slavnega dizajna, zato ga je lahko kdorkoli uporabil.

Ustvarjalci designa

Začela se je pravcata vojna okoli lastništva designa, prva, ki jima je uspela avtorska zaščita, sta bila v sedemdesetih letih  Bernard in Murray Spain s sloganom Have a Happy Day. Z njim so prodali več kot 50 milijonov izdelkov, da bi Ameriki med vietnamsko vojno vrnili optimizem.

Naslednje leto so na televiziji izjavili, da so ustvarjalci lika smeška. Vseeno je francoski novinar Franklin Lufrani ustanovil podjetje z imenom The Smiley Company, da bi izkoristil  priljubljenost smeška. Podjetje ima še vedno pravico do smeška v več kot 100 državah po vsem svetu.

Leta 2001 je Charlie Ball, sin Harveyja Balla, ustanovil fundacijo World Smile Foundation z željo, da smeško uporabi v nekomercialne namene, da naredi nekaj lepega za ljudi po vsem svetu in jih razveseli, tako kot je bil včasih njegov oče. naredil. Danes nasmehi obstajajo v nešteto različicah na različnih izdelkih in res je zanimivo razmišljati, da je za vse odgovorna risba, za katero je njen avtor Harvey Ball porabil le deset minut.

Mogoče vam bo všeč