Glavni akterji v muzikalu Veronika Deseniška(Foto: VTC)
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijaV fokusu

Veronika Deseniška, muzikal, ki se poleti vrača na Celjski grad. Vrnite se še vi!

Veronika Deseniška je verjetno najodmevnejši celjski umetniški projekt tega tisočletja. V štirih sezonah si ga je v Celju in na gostovanjih drugod ogledalo več kot 25.000 gledalcev, glasbo iz muzikala izvajajo orkestri, pevski zbori in ansambli po vsej državi, razprodana sta dva ponatisa zgoščenk, produkcija pa je bila opažena tudi v številnih tujih medijih. Tudi  zato so se ustvarjalci muzikala Veronika Deseniška, ki se po štirih letih premora 28. junija vrača na veliki oder celjskega gradu,  danes predstavili na novinarski konferenci v Celjskem domu.

Čeprav je muzikal  nastajal v času ko je bilo te produkcije veliko, je muzikal preživel  in ima željo živeti.  To kar ga drži in ga bo še dolgo, je njegova originalnost, enkratnost predvsem ambientalna. Tam kje se izvaja in hvala bogu se bo še, je lokacija Celjskega gradu. Tega enostavno drugje ni, le tukaj kjer je.

Predstavo, ki pripoveduje slavno legendo o dinastiji mogočnih celjskih grofov, zgodbo o nesrečni ljubezni Friderika II. in Veroniki iz Deseniča, odlikuje izjemna glasba Leona Firšta, najprodornejšega slovenskega skladatelja mlajše generacije, vrhunski scenarij mojstra slovenskega muzikala Janeza Usenika, dih jemajoče 3D video mapping projekcije in zvezdniška zasedba šestdesetih glasbenikov, igralcev in plesalcev.

V naslovni vlogi bo ponovno nastopila Eva Černe Avbelj, ob njej pa bodo spet nastopili še Klemen Bunderla, Željka Predojević Korošec, Tjaša Hrovat Steklasa, Srđan Milovanović in Marjan Bunič. Ekipi se bo letos prvič pridružil tudi uspešni tenorist Gregor Ravnik.

 

Posadka iz muzikala, ki jo bomo videli kmalu na Celjskem gradu(Foto: VTC)

Po pripovedovanju tedanjih in sedanjih  akterjev, ki so med drugim tudi gostovali tudi po Sloveniji, jih najbolj osrečuje in umetniško navdihuje prav to da bodo predstave , ki bodo zadnji vikend junija in prvi vikend julija, je to da bodo vadili in igrali  v originalnem in pristnem,  pravem zgodovinskem ambientu, Celjskem starem gradu. Kot je med pogovorom omenila  Eva Černe Avbelj, nosilka vloge Veronike, ki komaj čaka vaje in predstave, se v trenutku ko stopi na Celjski grad   vrne v čas ko je nastajala zgodba. Ambient in vloga jo naredi Veroniko in Evo obenem.

»Prijatelji iz otroštva so mi po premieri povedali, da sva si z Veroniko Deseniško značajsko zelo podobni. Verjetno se ravno zaradi tega tako enostavno prelevim v to vlogo. Pri slednji se mi sicer zdi najpomembneje, da je močna in moralna ženska, ki spremeni življenje vsakomur, ki ga sreča,” je na predstavitvi muzikala povedala vrhunska sopranistka Eva Černe Avbelj. Radijski voditelj, pevec in igralec Klemen Bunderla, ki v predstavi blesti v vlogi grofa Friderika, pa je izpostavil edinstvenost prizorišča Celjskega gradu, na katerem vlada huda energija. »To je treba doživeti, slišati in  videti.

Da je Celjski grad edino pravo prizorišče za pripovedovanje zgodb grofov Celjskih je dejala tudi mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje in pojasnila, »da na Celjskih grofih, v različnih formatih in za različne ciljne skupine, temeljijo številni produkti, s katerimi kot doživetja posebne vrste v Celju navdušujejo tako lokalno skupnost, obiskovalce iz regije, Slovenije, kot tudi iz tujine«.

Eva Černe Avbelj in Klemen Bunderla(VTC)

Zato ne ob odveč povabilo k nakupu vstopnic za vse termine in sicer 28. in 29. junija ter 4. in 5. julija 2024. Vstopnice so že v predprodaji v TIC Celje ter na vseh Eventimovih prodajnih mestih – spletni strani, bencinskih servisih, trafikah in trgovinah Big Bang.

 

Kdor bo tam bo vedel zakaj  je tam in zakaj  je prav da ste tam tudi vi!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč