Ponarejeni bankovci(Foto PUC)
črna kronikaLokalnoNotranje zadeveSlovenijaV fokusu

Ponarejevalcema, ki sta unovčevala »bankovce«, odrejen pripor. “Dejavnost” zamrznjena za nedoločen čas!

Pa  jih imamo. Ali kot sporočajo kriminalisti Policijske uprave Celje, so v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Ljubljana,  preiskali kazniva dejanja Ponarejanja denarja, katerih izvršitve sta osumljena moška stara 48 in 50 let, z območja Policijske uprave Ljubljana.

 

Osumljena sta izvrševala kazniva dejanja tako,  da sta si predhodno priskrbela večje število  ponarejenih bankovcev za 200 €, ki sta jih nato  kot pristne unovčevala na celjskem, mariborskem in ljubljanskem območju.  Največkrat sta z njimi plačala artikle v kmetijskih zadrugah ali  neposredno od prodajalcev kupovala prehranske izdelke ter druge stvari.

Znano je  da (avtorju zapisa zagotovo) vse trgovine in ostala prodajna mesta morajo imeti aparat za preizkus pristnosti bankovcev. Izrecno je navedeno preverjanje za bankovce 50, 100 in 200  EUR.  To da ni imela tega aparata  oseba pri direktni prodaji oziroma prevzemu denarja v zameno za izdelek,   je  za razumeti,  kmetijske trgovine pa so tudi sami v prekršku.

Na  zgoraj opisan način sta osumljena uspešno unovčila 4 bankovce, v enem primeru pa je ostalo pri poskusu, saj prodajalec bankovca ni sprejel.

Pri obeh so  policisti opravili hišni preiskavi. Našli  in zasegli  smo še 45 ponarejenih bankovcev za 200 €, ki sta jih imela osumljena namen unovčiti.

 

Ponarejeni bankovci (Foto: PUC)

Celjski kriminalisti so osumljena, po opravljenih hišnih preiskavah, zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj ponarejanja denarja,  po 243/II-I  členu KZ-1,   privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Celju, ki je obema odredila pripor.

 

Policisti opozarjajo!

Policisti  opozarjajo na previdnost pri poslovanju z gotovino, nasploh pri višjih vsotah. Občanom pa  svetujejo naj bankovce dobro pogledajo, otipajo in obrnejo proti svetlobi, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši. Pozorni naj bodo na relief, saj ga ponaredki velikokrat nimajo. Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev so na voljo tudi  na spletni strani Evropske centralne banke in na spletni strani Banke Slovenije .

 

Za konec še nasvet o tem kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec:

Če se vam zdijo bankovci sumljivi o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomnite čim več informacij o tem, kdaj, kje  in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

In še moj nasvet: Vsepovsod kjer je to možno namestiti aparat za preverjanje pristnosti bankovcev. Za apoene 50, 100 in 200 EUR je to zavezujoče, za ostale pa nič ni narobe  če ga preverite. Nič ni zamudno le za prejemnike je varno in sproti preverljivo.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč