na fotografiji člani vojnega kabineta izraelske vlade (Foto: AFP)
PolitikaSlovenijaSvetV fokusuvojna območja

Očiten gnev Izraela in jezen odziv na odločitev ICC: »Zgodovinska sramota!«

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je danes zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih v napadu na Izrael 7. oktobra in ofenzivi v Gazi, poroča AFP.

 

Izrael je zahtevo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča za izdajo naloga za aretacijo premierja Benjamina Netanjahuja označil za “zgodovinsko sramoto”.

Zunanji minister Israel Katz je dejal, da Khan “v isti sapi omenja predsednika vlade in obrambnega ministra Izraela skupaj z gnusnimi nacističnimi pošastmi Hamasa – zgodovinsko sramoto, ki si jo bomo zapomnili za vedno”.

Tožilec je dejal, da zahteva naloge zoper Netanjahuja in Gallanta zaradi zločinov, vključno z “namernim umorom”, “iztrebljanjem in/ali umorom” in “stradanjem”. Odgovor na pokol, ki so ga izvedli  Hamasovci ni enako kot iztrebljanje temveč akcija s primernim odgovorom  za nevtraliziranje  teroristov.

 

Katz je potezo obsodil kot “škandalozno odločitev”, ki je pomenila ” direktni  frontalni  napad  na žrtve 7. oktobra”, ko je Hamas začel napad na Izrael in sprožil vojno v Gazi. To je  blamaža, ali bog ne daj  za nalašč narejena poteza. Takšne osebe sploh ne bi smela niti za sekundo sedeti v takšnem organu  kot je mednarodno  kazensko sodišče.

 

Minister Katz je dodal, da bo Izrael ustanovil posebno komisijo za boj proti prizadevanjem tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča, da bi pridobil nalog za aretacijo, ter izvajal diplomatski pritisk proti njej.

Katz je dejal, da se namerava “pogovarjati z zunanjimi ministri vodilnih svetovnih držav, da bi nasprotovali odločitvi tožilstva in sporočili, da tudi če bodo izdani nalogi, jih ne nameravajo uporabiti za voditelje Države Izrael”.

Še ena brca v meglo mednarodnih »jalovih« ustanov. Sodišče sploh ne rabi početi ničesar za kar  je potrebno  urejanje  po diplomatski poti ali s pomočjo primerne in sorazmerne sile.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika