Nekategorizirano

Veleposlanica Republike Madžarske na poslovilnem obisku v Celju

Na Mestni občini Celje so danes sprejeli veleposlanico Madžarske Nj. Eksc. Edit Szilágyine Bátorfi, ki po petih letih zaključuje delo v Sloveniji. Sprejeta je bila s strani župana, podžupanje in podžupana, ki je  med drugim  tudi   povedala, da je že od svojega prvega obiska v Celju, leta 2018, navdušena nad našim mestom, predvsem nad predstavitvijo   celjske zgodovine. Obiskala je razstavišče Celeia – Mesto pod mestom in Stari grad Celje.  Prenekatera tuja delegacija, diplomati,  med svojim službovanjem v Sloveniji ali ob koncu le tega obiščejo knežje mesto Celje, kar za Celjane predstavlja  dodatno priznanje kako za samo mesto, ki ima kar nimajo prav vsi kot je zgodovinskost, sedež nekdanjih uspešnih grofov, rodbine  iz katerih so odhajale v vladarske družine ali pa kar na sam tron, kot je bil primer grofice   Barbare Celjske, ki  je bila žena ogrskega, nemškega in češkega kralja ter cesarja Svetega rimskega cesarstva Sigismunda Luksemburškega.

Poleg obiska Mestne občine Celje se je danes pogovarjala še s predstavniki Celjskega sejma, saj bo Madžarska letos partnerica na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti. Prav gospodarsko sodelovanje med našima državama je tisto, ki potrebuje še nekaj spodbude, sta se strinjala župan in veleposlanica.

Sam koncept partnerskih držav se uveljavlja od leta 2017, ko je bila  Hrvaška prva država partnerica na MOS-u ob jubilejni 50 obletnici Celjskega sejma.  Se pravi letos četrtič, tokrat   z Madžarsko  skupaj na 53 MOS-u.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč