Nekategorizirano

Velenjsko COVID žarišče:« Vzpostavljena rdeča cona za starostnike Doma za varstvo odraslih Velenje«

Tudi najbolj pridnim, kot pravijo za Velenjski dom za varstvo odraslih, ki ga vodi Violeta Potočnik Krajnc, se zgodi neizogibno. Dom je iz »nulte« številke okuženih  v spomladanskem delu, kar na eno tretjino vseh tam prisotnih stanovalcev.

V Domu za varstvo odraslih Velenje, kjer trenutno prebiva 169 stanovalcev, so uspešno, brez okužbe, prebrodili prvi val epidemije korona virusa.  V trenutnih okoliščinah, ko je epidemiološka slika v državi zelo slaba, pa je bilo vnos okužbe v dom nemogoče preprečiti. Prav to je doletelo njihov Dom. Trenutno je  tam okuženih 53 stanovalcev. Štirje od njih so na bolnišničnem zdravljenju. Da bi preprečili širjenje okužbe znotraj doma, so  za okužene stanovalce organizirali rdečo cono zunaj domske lokacije. Zaradi prezasedenosti kapacitet v Topolšici so za pomoč zaprosili Mestno občino Velenje, z željo, da bi varovanci doma ostali nekje v bližini občine in da jih ne bi razseljevali drugod po Sloveniji. Mestna občina Velenje je aktivno pristopila k reševanju stiske v velenjskem domu za varstvo odraslih in ponudila več možnih lokacij. Po petkovem ogledu državne koordinatorice Ministrstva za zdravje Republike Slovenije so bili prostori Mladinskega centra Velenje in hotela (oboje na lokaciji Efenkova 61a) ocenjeni za najprimernejše. Zeleno luč za to sta dala tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije in Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije
To soboto so tako zaposleni v Mladinskem centru Velenje in zaposleni v Domu za varstvo odraslih Velenje aktivno pristopili k delu in vzpostavili vse potrebno za vzpostavitev rdeče cone v objektu. Pripravili so vse potrebno za namestitev do 50 oseb.


Danes bodo stanovalci velenjskega doma za varstvo odraslih, ki so okuženi s korona virusom, s pomočjo Reševalne službe Zdravstvenega doma Velenje premeščeni v prostore mladinskega centra in hotela. Večina okuženih stanovalcev po navedbah vodstva doma ne kaže nobenih znakov okužbe in se dobro počutijo. Prepričani smo, da bo bivanje v prilagojenih prostorih mladinskega hotela in seminarskih prostorov Mladinskega centra Velenje za naše starostnike prijetnejše, kot pa če bi jih posamično razselili po Sloveniji.

Zaposlenim poleg znanja in prizadevnosti  potrebujejo še veliko previdnosti, da še sami ne odnesejo virusa s seboj domov, okuženim tudi v tako imenovani rdeči coni pa hitro in uspešno okrevanje. Še enkrat pa ostaja odgovornost vseh, ki so vključeni v varstvo, nego in zdravljenje starostnikov. In, tako kot je bilo omenjeno na začetku, ne zaspati na lovorikah iz »uspešne » spomladanske zgodbe. Največ je na odgovornih, ki morajo  in upajmo tudi zmorejo,  se spopasti z vsem kar lahko še sledi. Etapna zmaga  ni tudi končna zmaga. Če nisi na cilju v skupini zmagovalcev si od zadaj.

COVID 19  je težka naloga in izziv za vse, človeška življenja pa imperativ, imejte to vedno pred očmi!

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč