Nekategorizirano

Vane K. Tegov: Prebujanje pomladi v jesenskem času, ali politična peščena ura!?

Zanimivo postaja, to prebujanje namreč. Teden dni nazaj razmišljanja napovedi, govorice. Zdaj, te dni pa kandidati tu,  kandidati tam, lista tu, lista tam. Vsi za Celje. Vsi za občane, za mesto, za nas volivce.

Snujejo se nova gesla udarna za volivčeva ušesa, všečna, ali tudi vsebinska, pa ne vemo, zvemo pa tudi ne.  Če že, pa velikokrat prepozno. Od tod naprej pa preverljivo šele po volitvah, ki bodo 18. novembra.  Vmes pa bomo spoznavali prijaznost političnega vetra do nas samih, brez  posledic za zdravje. Nekje razglašajo da bo ta veter dober, da bodo veter prinesel pozitivne spremembe za vse.

Jaz sem za. Tudi vi? Moti pa vse eno. Eni računajo na ta veter, drugi ga pa delajo vedoč, da ne sme preiti v vihar. Nadzorovani politični veter.  Določeni iz tega pomladnega proizvodnega pogona za sooblikovanje političnega vetra na Celjskem  imajo izkušnje iz lepega števila kontinuiranega delovanja na vetrovnem političnem prostoru, drugi manj, nekateri med njimi se zaženejo in dosežejo  vzorčno prisotnost  enega do dveh  tekačev( beri kandidatov na listah), ki pritečejo  med prvih 33 in obtičijo v zadnjih klopeh občinskega parlamenta.  Drugi zastavijo optimistično (pretirano ali ne) in ostanejo na že nekaj, ki je že bilo doseženo. Nov nabor zagrizencev, ki  grizejo brez  poprejšnje kilometrine in aparatom za grizenje, ki ni vajen grizenja političnih kosti. Za spremembe je potrebno več kot optimizem  in želje po uspehu. Optimizem zlomljenih kril v mentalnem in političnem smislu je lahko kontraproduktiven.

Pomladniki bi resnično morali biti to tudi v jeseni, imajo pogoje,  možnosti potrebe, znanja. Kaj pa želje? Je kaj vprašljivega tukaj. SLS, ob dobro uigrani dosedanji ekipi, kljub ponesrečenem nastopu na volitvah za Predsednika države in za poslance v DZ RS in delnemu osipu na lokalni ravni, bi morala dovolj dobro unovčiti dosedanje dobro kotiranje svojih političnih delnic na lokalni ravni.

 Nova Slovenija-NSi, s svojo majhnostjo in neprepoznavnostjo,  za kar roko na srce, povzročeno s strani njih samih, zaradi lastne  lagodne drže in pozicijske naklonjenosti bo težko premikala gore. Vsaj do sedaj je bilo tako.

Slovenska demokratska stranka  ima pomladno naravnane liste kljub letnicam kandidatov in kandidatk in  kaže na zagon navzgor, do katere višine je dvignjena letvica za preskok pa za enkrat še ne vemo. Izhodišče iz zadnjih lokalnih volitev je bilo nastavljena na pet svetnikov. Kako pa zdaj?

Odprto Celje (pri nepredušno zaprtih, že vmesnih vrat) komunicira na spletni, grozeči in bolj zarotniški način, v skladu z načinu nastajanja, bi lahko dodali. Županova lista s tremi zvezdicami vabi v centru mesta, nekaj deset metrov vstran od središčne točke mesnega jedra na Zvezdi. Pragmatično, simpatično, zvito. Celjani, ugotovite sami. 

Nekateri, sicer ne največji »playerji« na lokalni sceni, kot je SNS Zmaga Jelinčiča plemenitega, so ravnali pragmatično in se osredotočili na liste, podporo pa je in bo deležen aktualni župan.

Ali obstajajo dogovori o podporah pri županskih kandidaturah iz posameznih strank za kandidate ki so morebiti zanimivi za njih, ali je to že znano od prej, čutila niso zaznala ali  pa je morda  še prezgodaj.

Katero pot bodo stranke, liste ali kandidati za župane ubrali, boste zvedeli pravočasno.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč