Nekategorizirano

Vane K. Tegov: Mesec maj, mesec užaljenih političnih »kmečkih« nevest.

Hja, maj  bi naj bil mesec mladosti, ponosa energije, uspeha na vseh področjih. Tudi na političnem.  Maj je v znamenju Evrope, tokrat tudi volitev poslancev v EU parlament.  A glej ga zlomka, vse to mora nekdo pokvariti. Ali nima osnovnega občutka, rahločutnosti, če jo sploh ima v lastnem genskem zapisu. Po dolgih letih igrane  pripadnosti, angažiranosti, poskusih plezanja navzgor in še več zdrsov zaradi obrabljenih  in iztrošenih »političnih« podplatov,  ki so pripeljale do odpadlih podplatov in razgaljanja v vsej politični goloti.

Višek tega smo včeraj doživeli v politični prodani nevesti, v glavni vlogi pa  znani in nekoč »prodorni« strankarski SDS »frontmen« Zvonko Zinrajh.  »Poliitčni« prvokategornik, namišljeni je v vseh dosedanjih vlogah vodilnega samo v tem, da je potiskal svoje ljudi naprej, zasluge pa pripisoval sebi. Kljub uspešnemu zbiranju trofej (beri funkcij in položajev) bo vse skupaj premalo, da bi odprl muzej. Mogoče bo v vlogi »samostojne« kariere imel več možnosti preko soliranja  in lobiranja, da pride do »geldt-a«. Viseti na enem kariernem uspehu – policijski ataše  v  črnogorski Podgorici in s tem avtomatsko pridelanim »prvoligaškim« političnim statusom v SDS, je žal premalo in včasih preveč plehko, da ne rečem preneumno za tako visoko letečega politika, za kar si je prizadeval, pa mu ni uspelo. Ni si želel stabilen drugoligaški status, za kar je imel potenciale, ampak je želel v ligo prvakov, kjer ni imelkaj iskati.

Druga neumnost, ki seže visoko v nebo, je izgovor na Pučnikovo zapuščino ter strankino odstopanje od njegove poti.

Jože Pučnik je svojo veličino pokazal v pravem času, ko je bilo najbolj potrebno. Odšel iz Slovenije v komunizmu in se vrnil  pomagat pri njegovih zadnjih izdihljajih. Zastavil je vse svoje znanje in energijo za takšno Slovenijo,  ki  v ničemer ne bo spominjala na Jugoslavijo, zgoraj nekje vmes  imenovani  Zvone Zinrajh, dosedanji »prvokategornik«  pa je mnogokrat pokazal,  da  je v svoji biti  klasični jugo izdelek iz policijskih vrst. V Mariboru ima tega materiala za bratenje v ogromnih količinah. Pa res. Ni rabil dolgo, kar se bratenja tiče.

Te dni so  se po Mariboru razširile govorice, da je Arsenović v mestnem parlamentu našel svojega Cirila Pucka.  Tega  Pucka je našel v opozicijskem (danes nič več SDS ) Zvonetu Zinrajhu, ki je že izstopil iz stranke, katere mestni odbor je vodil do pred nedavnim. Da bo Zinrajh odigral Puckovo vlogo, naj bi se v Mariboru govorilo že nekaj časa.  Njegov odločilni 30. glas naj bi tako omogočil, da bo četrto podžupansko mesto v Mariboru dobila stranka SD, ki je naslednica Zveze komunistov Slovenije? In nagrado bo dobil iz rok že ostarelega in  skoraj tresočega »čislanega«  Milana Kučana. Seveda v ozadju tudi službica za njegovo drago in slaščičarsko navdahnjeno Mirando. Pa ne da bi tam torte pekla. Obenem pa bo oproda županu Saši Arsenoviću,  »buldožer« kapitalistu  s kanibalskimi nagnjeni do svojih najbližjih sodelavcev. 

In kako to zgleda človek z moralo na nivoju podna (beri nič) in kako  pokonci hodi po »totem« Maribori?

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč