Nekategorizirano

Vandalizem na Šaleškem gradu, je in bo vandalizem nad kulturnim objektom

Včeraj  v Velenju ali na občini po domače, bi naj ugotovili, da so na Šaleškem gradu vandali s sprejem  porisali različne površine in tako povzročili veliko škodo na pomembnem kulturnem spomeniku. V zadnjih mesecih opažajo, da je bilo vandalizma v Velenju kar nekaj in nekajkrat (trim steza, ograje pri šolah, steklena ograja na promenadi, števec kolesarjev …), kar ne kaže na nek trenutni izbruh alternativne »ustvarjalnosti,« ampak na nekaj bolj resnega, globljega, vsebinsko in vedenjsko nesprejemljivega.

Vsako tovrstno dejanje prijavijo na policijo, nekaj povzročiteljev škode so policisti že obravnavali in sankcionirali. V prihodnjih dneh bodo kontrole redarske službe in policistov še pogostejše, saj si želijo, kot so zapisali  na Velenjski občini, da bi bilo njihovo mesto urejeno in čisto ter da se takšna dejanja v prihodnosti ne bi več ponavljala.

To je eno. Drugo pa je ali se takšni povzročitelji odzivajo na tovrstna sporočila. Zelo verjetno je da ne. Ravno ti »podpisniki« tega,  kar je na poškodovanih ali onečedenih objektih, kulturnih spomenikih, dosežejo s tem, ko so obravnavani s strani organov mestnega redarstva ter policije. Njihovi »podpisi« kažejo, da ne živijo v sozvočju lepega, doseženega in kulturnega miljeja, kar naj  bi bilo vsako spodobno mesto ali kraj, za kar lahko rečemo da želi in zmore biti  tudi Velenje. Kultura, ki je manifestirana na nekulturen način, je nekultura in ne prispeva h kulturi kraja in okolja. Ali je kdo premalo  dal poudarka pri snovanju mestne politike, med tem tudi kulturne in okoljske v smislu ozaveščanja, to je vprašanja za milijon dolarjev.

Vsekakor velja, da v trenutnem ozračju, kulturnem in političnem, narediti korak več k temu, da tudi tisti umetniški »ustvarjalci«  zgrešene smeri pridejo nasproti in ne bogatijo sredino z deli,  ki ne sodijo ne v kulturo in ne v dediščino, še manj pa v jezikovno krajino na naših tleh. Ustvarjanje pa tudi takšno,  alternativno se da zapeljati v smer  in kraj, kjer je zaželena, celo primerna za okolje. Pa čez leta celo sprejemljiva bolj kor je danes.

Vse občanke in občane, ki dajo  kaj na red in na neokrnjenost ter na  ne poškodovanje  kulturne dediščine so vabljeni, da če bodo priča kakšnih podobnih dejanj, da pokličejo za to primerne službe, v tem primeru na Velenjsko policijo in  redarsko službo SAŠA regije, sicer pa kjer koli se to dogaja in je zrelo za obravnavo pristojnih služb,ki se s tem srečujejo. 

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč