Nekategorizirano

V UKC Maribor se bojijo naraščanje okužb, postelj primanjkuje

Včeraj so imeli v Mariboru 52 okužb, le malenkost manj kot v Ljubljani. Na žalost se število hospitaliziranih povečuje, v zadnjih dveh dneh pri nas za 20 odstotkov, 120 bolnikov hospitaliziranih, 26 na intenzivni negi.

 “Zavedamo se, da bo število v prihodnjih dneh naraščalo, zato smo prešli v 4. fazo pandemskega načrta, odprli smo dodatne zmogljivosti za intenzivne postelje, načrtujemo dodatnih 16 postelj. Z današnjim dnem bomo v oddelek za pljučne bolezni na Slivniškem Pohorju dodatno nameščali paciente s covidom, tam bomo zagotovili prostora za dodatnih 50 pacientov, skupaj bomo imeli na voljo 150 postelj za akutne bolnike in 40 za intenzivne paciente,” je dejal Strokovni direktor UKC Maribor izr. prof. dr. Marko Vogrin

“Rad bi izrazil izredno spoštovanje do vseh, ki delajo s pacienti, rezultati zdravljenja so fantastični, odlični, kar kaže na vrhunsko delo stroke in na to, da smo v fazah do zdaj za paciente naredili, kar smo lahko. V naših ustanovah je umrljivost na intenzivnih oddelkih 30- odstotna, v Nemčiji je bila v prvem in je tudi v drugem valu na teh oddelkih 50-odstotna. 30 odstotkov je veliko, vendar bistveno manj kot v razvitih državah,” pravi Vogrin.

Prisotna je vse večja utrujenost zaposlenih, izčrpanost, v vseh ustanovah imamo odsotnosti ne samo zaradi okužb, ampak tudi zaradi izgorelosti, to bo tudi naš problem v prihodnjih tednih.

Stanje je takšno, da so bolniki različnih starosti, največ je zagotovo starejših bolnikov, povprečen bolnik je star od 65 do 70 let, številni so starejši, imamo pa hospitalizirane tudi mlajše paciente na intenzivnih oddelkih, najmlajši pacient na intenzivnem oddelku je star 37 let in nima pridruženih bolezni. Skratka, opozarjam še enkrat vse, da je covidno obolenje resno obolenje in lahko povroči smrt, če ni ustrezno zdravljenje in za to ni dovolj zadostne opreme.

 

 

Mogoče vam bo všeč