foto: Twitter-X Delegacija SDS na grobu dr. Jožeta Pučnika, 11.01 2024
Dogodki in prireditveKomentarKulturaPolitikaSlovenija

V spomin: »Dr. Jože Pučnik je videl dlje, mnogo dlje kot drugi – bil je vizionar”

Na današnji dan pred 21. leti nas je mnogo prezgodaj zapustil dr. Jože Pučnik, idejni tvorec slovenske osamosvojitve, zamislil si je in bil v dobršnem delu zraven pri vsem, kar se je dogajalo in zgodilo Sloveniji, od ideje o odhodu, načinu kako oditi, kako izpeljati ta odhod iz komunistične Jugoslavije in obdržati osamosvojitev in samostojnost nove države Slovenije. Znal je  in si je upal.

»Dr. Jože Pučnik je bil človek in ostal v našem spominu kot nekdo,  ki je od svojih mladih let do svojega prezgodnjega slovesa pogumno gradil slovensko demokracijo. Naj nas njegov trud opominja, da si moramo za demokracijo nenehno prizadevati in da bo pot do demokratične politične kulture na Slovenskem, kot si jo je zamislil in želel dr. Jože Pučnik, še trpka in dolga. Bil je človek vizije, ki je v prelomnih trenutkih slovenske zgodovine videl bistveno dlje kot drugi«.

V spomin in v  čast temu pogumnemu možu, človeku, ki je ljubil to zemljo slovensko, je delegacija SDS na čelu s predsednikom Janezom Janšo danes obiskala njegov grob v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici, kjer je bil Pučnik tudi rojen.

dr. Jože Pučnik

Dr. Jože Pučnik je velik del svojega življenja živel na tem zahodu in zaradi tega je vedel, da je demokracija zgolj forma, ki se jo da tako ali drugače prilagajati, zavijati in zlorabljati, če v tem okviru ni politične kulture. Mi se šele po treh desetletjih zavedamo, kaj to pomeni. Živimo namreč v državi, kjer je možno hkrati poveličevati zločine, celo genocid in množične poboje ter jokati za teroristi in se hkrati razglašati za naprednega, strpnega, progresivnega in kulturnega, skratka za vzor celemu svetu. To je seveda politična nekultura.«

Danes ko se obeležuje 21 letnica od njegovega odhoda iz tega tuzemskega sveta še bolj pogrešamo njegovo umirjenost, posvečenost cilju in viziji ustvarjanja sodobne slovenske države.  Preveč so nekateri katerim je postlal pot v lepšo prihodnost, ležerno in skoraj  brezčutno zapravljajo  vse pridobljeno od nastanka naše Slovenije. Zato velja še naprej vztrajati za to Slovenijo , ki si jo je želel in vztrajal  on sam, dr. Jože Pučnik.

Pokončnost in neomajnost sta sestavini brez katerih ni praznika življenja, ki se mu reče domoljubna in srčna Slovenija. Zato je potrebno danes, jutri, pojutrišnjem in za naprej čim več posnemanja, istovetenja z njegovo pokončnostjo, ki jo je premogel on, dr. Jože Pučnik.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč