Nekategorizirano

V Sloveniji že 19 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, nekatere fakultete so že odpovedale predavanja

V Sloveniji so do zdaj potrdili 19 primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes pred sejo Sveta za nacionalno varnost izjavil minister za zdravje v odhajanju Aleš Šabeder. Testiranih je bilo okoli 1.000 ljudi.

Gre že za 5 primerov okužb na območju Metlike: poleg zdravnika in njegove partnerke še reševalec in dve medicinski sestri. Eden do teh je mlajši moški, reševalec z območja Metlike, ki je bil v stiku z okuženim zdravnikom, in dve medicinski sestri iz Zdravstvenega doma Metlika. Reševalca so testirali v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Po zadnjih informacijah imamo v Sloveniji že 23 primerov okužbe s koronavirusom!! Opravljenih 1227 testov.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so imeli ponoči hospitaliziranih 15 bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Vsi so v izolaciji, trenutno pa ni nikogar, ki bi potreboval specifično zdravljenje, obravnava je enaka kot pri ostalih okužbah dihal. Tisti brez simptomov bodo odpuščeni ter bodo pod redno zdravniško kontrolo.

UKC Maribor: trije hospitalizirani, rezultati vnovičnega testiranja zaposlenih še niso znani

O razmerah v UKC Maribor je spregovoril Janez Lencl, vodja Centra za odnose z javnostmi, marketing in informatiko UKC Maribor.  Povedal je, da trenutno izvajajo ukrepe, ki se prvenstveno nanašajo na zaposlene. »Prvi rezultati testiranj med zaposlenimi so zaenkrat negativni, a bomo izvedli še ena fazo testiranj, ki bo znana čez nekaj dni. Tudi o tej bomo obvestili jasnost,« je dejal Lencl in dodal: »Prvi dnevi še niso relevantni, zaradi inkubacijske dobe.«.

Vse več fakultet in visokošolskih ustanov odpoveduje predavanja

Vse več fakultet odpoveduje ali prilagaja pedagoški proces. Trenutno je to naredilo že vsaj sedem fakultet Univerze v Ljubljani, odpovedana so tudi predavanja na fakultetah primorske in novomeške univerze. Ljubljanska univerza je sicer svojim članicam predlagala, naj ukinejo vsaj predavanja v predavalnicah, kjer se lahko zbere 100 in več ljudi.

Predsednik Alma Mater Europaea Ludvik Topak je poslal sporočilo, da do nadaljnjega (vsaj za 14 dni) vsa predavanja potekajo po urniku ON-LINE (brez fizične prisotnosti študentov na vseh štirih lokacijah). Visokošolski učitelj/ica po urniku izvaja predavanja v predavalnici, študenti pa spremljajo predavanja preko live stream sistema od doma in v skladu s pravili posredujejo povzetke predavanj v moodlu.

Predsednik AME – ECM prof. dr. Ludvik Toplak poziva vse študente, učitelje in sodelavce k spremljanju na spletni strani Alma Mater serije predavanj v zvezi s koronavirusom – SARS – CoV – 2. Nastopali prim. Jelka Rebršek Gorišek, dr. med, infektologinja, izr. prof. Ivan Toplak, vodja laboratorija za molekularno virologijo iz Fakultete za veterino UL, ter doc. dr. Nataša Toplak, biotehnologinja. Predavanja bodo objavljena v petek, 13. marca 2020, ob 18. uri, sicer pripravljena za konferenco Za človeka gre, ki je odložena za nedoločen čas.

Pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku so se danes sestali predstavniki slovenskih podjetij. Po sestanku je Počivalšek dejal, da so skupaj opredelili paket ukrepov za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo v vrednosti 998 milijonov evrov, od česar je za 600 milijonov evrov že obstoječih virov SID banke.

Telefonska številka 080 1404 za informacije o koronavirusu

Vladni urad za komuniciranje je v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in javno upravo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in infekcijsko kliniko UKC Ljubljana vzpostavil klicni center za posredovanje zanesljivih informacij o novem koronavirusu. Prebivalci lahko informacije dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro. Na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb/strokovnjakov, navaja ministrstvo za zdravje na spletni strani.

Mogoče vam bo všeč