Nekategorizirano

V Sloveniji s koronavirusom okuženih že 12 oseb

V Sloveniji je potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom. Slovenija se je tako pridružila skoraj 100 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Za ponedeljek je sklican svet za nacionalno varnost, so na današnji novinarski konferenci povedali pristojni z Ministrstva za zdravje.

Kakšne točno bodo omejitve, tako še ni jasno, pričakovati pa je popolno prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih. Tako bo med drugim prestavljen tudi današnji koncert Andree Bocellija v Stožicah. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev.

Ker je v Sloveniji potrjenih že 12 okužb s COVID-19, stopnja tveganja prenosa pa se povečuje, bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je pojasnila, da se tak sklep že pripravlja v podpis ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Alešu Šabedru. Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Premier Marjan Šarec bo za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost

 V samo enem dnevu so v Italiji zabeležili rekordnih 1247 okužb z novim koronavirusom, skupno že 5883, kažejo uradni podatki.

Na novi koronavirus so v Sloveniji doslej testirali 785 ljudi. V vseh 12 primerih okužb gre po podatkih epidemiologov za uvoz virusa v državo, torej so se okužili v tujini ali pa v tesnem stiku z nekom, ki je potoval. Pretežno so potovali po Italiji. Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali kritičnega stanja, je na tiskovni konferenci povedala Repar Bornškova.

V Mariboru tretji primer okužbe

Gre za Mariborčana, ki naj bi bil z mednarodno družbo ljudi v Avstriji in so ga testirali že tam, sedaj je hospitaliziran v UKC Maribor. “Gre za lažjo obliko bolezni. V UKC je prišel po protokolu,” pravi Janez Lencl, predstavnik za stike z javnostjo UKC Maribor. Tretji okuženi ima blago obliko bolezni, vsi trije okuženi, ki so v izolaciji, se  počutijo dobro.

Priznani kardiolog Blaž Mrevlje pravi, da je v dani epidemiološki situaciji ob vseh podatkih iz tujine in ob ukrepih, ki jih lahko opazujemo od bolj odgovornih držav, neprepoved masovnih dogodkov v Sloveniji, kot so koncerti in športne prireditve, popolna norost odhajajoče vlade. Vlada se je po tem le dločila, da javne dogodke z velikim številom udeležencev le prepove.

VIDEO tiskovna konferenca Ministrstva za zdravje:

Vir: Nova24.tv.si

Mogoče vam bo všeč