Tiskovna konfrenenca o bližajoči se 30 jubilejni Dirki po SlovenijiFoto: Sportida
Dogodki in prireditveprometSlovenijaŠportTurizemV fokusu

V pričakovanju jubilejne kolesarske dirke Po Sloveniji. Letos brez cilja ali starta v Celju?

Jubilejna, 30. dirka Po Sloveniji, bo obiskala kraje širom Slovenije in zavila še v vse sosednje države. Na petih etapah bo dirkalo dvaindvajset vrhunskih ekip, od tega kar šest najvišje kategorije. Start dirke bo 12. junija v Murski Soboti, zmagovalec pa bo okronan pet dni kasneje v Novem mestu.

 

Kolesarska dirka Po Sloveniji se je v treh desetletjih razvila v športno-turistični spektakel in si izborila svoje mesto v mednarodnem koledarju cestnih dirk, ob visokem jubileju pa bo v mnogih pogledih dirka presežkov. S skupno dolžino 840,5 kilometra bo najdaljša po letu 2004, odseki letošnje trase pa bodo potekali tudi po madžarskih, avstrijskih, hrvaških in italijanskih cestah. Po zaslugi zdaj že tradicionalnega prenosa na kanalih Eurosporta bo dirko videlo na milijone ljudi s celega sveta, ob cestah vseh petih etap pa lahko organizatorji znova upravičeno pričakujejo več sto tisoč gledalcev. Seveda bo dirko prenašala tudi Televizija Slovenija, katere statistike o gledanosti dirke so prav tako zavidljive, ob jubileju pa bodo na televiziji pripravili tudi številne posebne oddaje. S temi številkami ter vsemi zvezdniki kolesarskega športa se dirka zlahka postavlja ob bok največjim športnim dogodkom v Sloveniji, poleg tega pa je med njimi edina prireditev z imenom Slovenije v svojem imenu.

 

Nastop na jubilejni dirki je potrdilo šest ekip kategorije UCI WorldTeam, enajst ekip UCI ProTeam ter pet kontinentalnih ekip, med njimi tri slovenske: Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in Sava Kranj. Dirka Po Sloveniji je del serije ProSeries (UCI 2.Pro), s takšno zasedbo ekip pa bo tudi konkurenca izredno močna.

 

Boj za zeleno majico bo potekal od 12. do 16. junija, vseh pet etap je razgibanih in bo nudilo priložnosti kolesarjem različnih profilov. Na vsaki izmed etap je najmanj en kategoriziran vzpon, predvidoma pa se bo skupni zmagovalec odločil v četrti etapi. Dirka se bo začela na severo-vzhodu države s 192 kilometrov dolgo etapo od Murske Sobote do Ormoža, sledi »štajerska klasika« od Žalca do Rogaške Slatine, nato pa se karavana seli na skrajni zahod, z etapo od Ljubljane do Nove Gorice. Štart četrte etape bo v Škofljici, cilj pa na Krvavcu. Dirka se bo zaključila na Dolenjskem, s krogom od Šentjerneja do tradicionalnega cilja v Novem mestu.

 

Etape 30. dirke Po Sloveniji:

  1. etapa: Murska Sobota – Ormož (192,3 km)
  2. etapa: Žalec – Rogaška Slatina (180,7 km)
  3. etapa: Ljubljana – Nova Gorica (160,5 km)
  4. etapa: Škofljica – Krvavec (147,2 km)
  5. etapa: Šentjernej – Novo mesto (159,8 km)

 

Skupni zmagovalec dirke bo tudi letos prejel repliko najstarejšega lesenega kolesa, prav tako pa čaka enak pokal tudi na NAJ gostitelja dirke. O slednjem ne bodo odločale sekunde, ampak strokovna žirija, ki bo ocenjevala aktivnosti ob sprejemu karavane v lokalnem okolju, promocijske aktivnosti, okoljske vidike in delovanje na digitalnih kanalih. V sklopu dirke se vrača tudi dirka za mlade, Kids Tour of Slovenia, ki bo letos na sporedu od 5. do 7. julija.

Ob 30. izvedbi je prenovljena tudi celostna podoba dirke. Tudi letos bodo izbirali NAJ gostitelja dirke. Izpostavti je treba,  da bodo v Kolesarskem klubu Adria Mobil poleg dirke Po Sloveniji letos ponovno organizirali Kids Tour of Slovenia, ki se bo odvijala od 5. do 7. julija 2024. To je mednarodna tridnevna dirka, ki jo sestavljajo štiri etape in je namenjena bodočim upom slovenskega in svetovnega kolesarstva.«

Glede na to da je to velika reklama in izrazito turistična promocija krajev kjer so starti ali zaključki  posameznih etap, čudi da Celje  ne figurira v nobeni takšni kombinaciji.  Pa še vzpon na celjsko kočo bo iz laške strani. Kaj to pomeni bomo izvedeli za vas v naslednjem  pisanju o dirki po Sloveniji.

Vane T. Costa

Vir in foto: : www.tourofslovenia.si

 

Mogoče vam bo všeč