"Pripomočki" s katerimi si pomagajo nepridipravi.(Foto: puc)
črna kronikaLokalnoSlovenijaV fokusu

“Teksas” na domačih tleh: »Velenjčan in dva Šoštanjčana z grožnjami in izsiljevanjem ogoljufali več ljudi«

V mesecu februarju in marcu letos so policisti Policijske postaje Velenje obravnavali več kaznivih dejanjih, ki jih je izvrševala združba treh mlajših moških. Ti so z goljufijami in izsiljevanji, s silo in grožnjami, ki so jih podkrepili z orožjem, od mlajših oseb zahtevali, da so na svoja imena dvigovali kredite, sklepali leasinge, pogodbe in naročnine pri operaterjih mobilne telefonije, z nakupi telefonov višjega cenovnega razreda.

Pridobljeni denar in predmete so morali oškodovanci pod prisilo izročati članom združbe. S kaznivimi dejanji so si storilci pridobili najmanj 72.300 € premoženjske koristi.

Z zbiranjem obvestil so velenjski policisti ugotovili, da je vodja združbe 23- letni Velenjčan, sostorilca pa njegova vrstnika doma z območja Šoštanja.

“Pripomočki” za izsiljevanje(Foto: PUC)

Pri osumljenih smo v preteklih dneh zvedli hišne preiskave in zasegli predmete povezane s kaznivimi dejanji. Zasegli smo jim tudi predmete, ki so jih osumljenci uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj in sicer plinsko pištolo, imitacijo pištole, nož in  elektrošoker.  Premišljeno, načrtno, narobe. Zapor samo eden od ukrepov.  23-letnega Velenjčana smo za čas zbiranja obvestil pridržali.

 

Vsi  bodo kazensko ovadeni   zaradi storitve kaznivih dejanj goljufije po 211. členu Kazenskega zakonika in izsiljevanja po 213. členu  Kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje goljufije je zagrožena kazen od enega do osem let zapora. Enaka kazen je zagrožena tudi za  kaznivo dejanje izsiljevanja.

Ali je  to  samo ena »ekipica«,  ki  poskuša po mafijskih in izsiljevalskih vzorcih doseči nekaj ali eden od  načinov,  ki jih lahko spravi v  zapor, še ne vemo. V kolikor je to širši pojav tam in še kje drugje, pa je stvar bistveno bolj zaskrbljujoča. Ko bomo vedeli kaj več boste obveščeni.

Vane. T. Costa

Mogoče vam bo všeč