Nekategorizirano

V maniri okorelih komunistov bi dvojec Jevšek & Đurov “likvidiral” Zajca, pa tudi Pomurske lekarne

Že včeraj smo napovedali, da se bo na današnji izredni seji MO Murska Sobota dvojec Jevšek & Đurov v maniri najbolj okorelih komunistov z “ognjem in mečem” lotil Ivana Zajca in Pomurskih lekarn. Dobra tri leta ga “preganjata,” ker Mestni občini ni hotel nakazati nekaj milijonov evrov presežka iz desetletnega poslovanja, s katerim bi Jevšek pokril najbolj potratno naložbo v “Expo drvarnico” na obali Soboškega jezera. Tri leta diskreditacij, šikaniranj, diskvalifikacij, kazenskih ovadb, miniranj kandidature Ivana Zajca za direktorja Javnega zavoda Pomurske lekarne. V prvem mandatu je dvojcu Jevšek & Đurov uspelo kadrovsko očistiti vse javne zavode in podjetja, na mesta direktorjev in članov nadzornih svetov postaviti zgolj in samo kadre, ki so “naši!” Zadnja trdnjava, ki so jo želi osvojiti Jevšek, so seveda Pomurske lekarne! In postal bo “gazda!”

Kot “gazda” je danes nameraval obračunati tudi z Zajcem. Na pomoč si je poklical cel trop državnih in paradržavnih obrazov; tri ministre, tudi generalnega državnega tožilca, pa Štefanečevo KPK, in vsi ti naj bi mu prikimavali, kako Pomurske lekarne kršijo zakon o javnem naročanju. Na izredni seji je bentil preko govornice, kako “je dovolj zatiskanja oči” pred nezakonitim poslovanjem, ki da se ga gre Ivan Zajc, direktor občinske uprave Srečko Đurov pa, da je v Pomurskih lekarnah kapital povozil javni interes, javno je ostalo samo še ime, vse drugo je po njegovih besedah že dolgo privatizirano. “Pravila morajo veljati za vse nas, še posebej za tiste, ki smo zadolženi za ravnanje z javnim premoženjem in ki smo zadolžen za to, da to javno premoženje usmerjamo v korist občank in občanov,” je Jevškova  populistična krilatica. In ko jo izreče, si pljune v lastno skledo, kajti brez javnega razpisa je iz občinskega proračuna “šenkal” skoraj 100 tisoč evrov družbi Zgodba d.o.o., ki je v lasti vidnih funkcionarjev Židanove SD. 

In čeprav je skušal z gromovništvom prepričati občinske svetnike, da sprejmejo sklepe, ki bi na sramotilni steber pribili Ivana Zajca, so mu sledili le svetniki z Židanovo partijsko izkaznico v žepu in Cerarjeva svetnika. Jevšek je na koncu še zadnjič posvaril Ivana Zajca, da naj čim prej pospravi pisarno in odstopi: ” V kolikor v 60 dneh ne bo zamenjano vodstvo v javnem zavodu Pomurske lekarne in zagotovljena zakonitost poslovanja, bom naročil občinski upravi, da pripravi postopke za ustanovitev javnega zavoda Nove pomurske lekarne.«

Aleksander Jevšek se je danes znebil tudi takšne izjave: »To zgodbo bomo zaključili. Če v 60 dneh ne bo zamenjano vodstvo Pomurskih lekarn in če v 60 dneh ne boste začeli delati zakonito, bom občinski upravi naročil, da začnejo postopek o ustanovitvi novih Pomurskih lekarn kot javnega zavoda. Dobili boste v mestu konkurenco, občanke in občani še večjo ponudbo zdravil pa potem, da vidimo, kje smo.”

Takoj po današnji farsi se je s sporočilom za javnost oglasil Damir Domjan, predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm). Na današnji izredni seji mu namreč Aleksander Jevšek odrekel pravico nastopa za govornico.

Da gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno, ugotavlja Domjan!

“Na današnji izredni seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota so svetniki ugotavljali, ali predpisi po njihovem v Sloveniji veljajo ali ne. Vodstvo občine namreč pravi, da nekatere javne lekarne, med katerimi so tudi Pomurske lekarne, ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, ampak za nakup zdravil in naročanje storitev sklepajo neposredne pogodbe. »V vseh 24-ih slovenskih javnih lekarniških zavodih še nobena škatlica zdravila ni bila uspešno nabavljena preko javnega naročila. Naša država ima strogo reguliran sistem cen zdravil, ki se financirajo iz javnih sredstev. V Sloveniji zavarovanci zdravila plačujemo neposredno z osnovnim zdravstvenim zavarovanjem (ZZZS) in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, ki ga lahko sklenemo pri različnih zavarovalnicah. Slednje, v skladu z zakonodajo, poravnavajo izdatke za zdravila neposredno lekarnam,« opisuje predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm) Damir Domjan.

ZZZS se s proizvajalci pogaja za cene vseh zdravil skozi vse leto za vse lekarne (zasebne in javne zavode) in ima kot plačnik absolutno izhodišče oblikovanja nabavnih cen za zdravila. Nenazadnje ZZZS določa enotno slovensko nabavno ceno zdravil, po kateri vse lekarne nabavljajo zdravila od veledrogerij in jih  »prodajajo« oz. bolje rečeno prefakturirajo po nabavni ceni s 30 dnevnim plačilnim rokom porabniku v imenu zavarovancev, torej ZZZS. Domjan dodaja, da so postopki javnega naročanja namenjeni zagotavljanju gospodarne, učinkovite in transparentne porabe javnih sredstev, kar verjetno Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in ZZZS s svojimi aktivnostmi na področju cen zdravil tudi izvajata.

Damir Domjan: “Slovenija je zaenkrat pravna država, v kateri bi se morala neskladja z zakonodajo obravnavati na za to pristojnih institucijah, ne pa z javnim linčem, zavajanjem in šikaniranjem, kot se s strani Mestne občine Murska Sobota to počne že nekaj let. Menim, da gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno oz. ofenzivo murskosoboške občine.” 

»Plačnik oz. porabnik v imenu zavarovancev ZZZS s svojimi mehanizmi torej zelo dobro in učinkovito skrbi za nizke cene zdravil v Sloveniji. Imamo Zakon o zdravilih in Zakon o lekarniški dejavnosti, dodana vrednost oz. plačilo za izvajanje lekarniške dejavnosti pa je obvladovana z reguliranim storitvenim sistemom. Občine za svoje občane organizirajo primarno zdravstveno dejavnost (del slednje je tudi lekarniška dejavnost) z ustanavljanjem javnih lekarniških zavodov ali podeljevanjem koncesij in so ustanoviteljice javnih lekarniških zavodov. Dejstvo je, da do danes iz občinskih proračunov za izvajanje lekarniške dejavnosti nikoli ni bilo potrebnih nobenih finančnih sredstev,« meni predsednik Sifarma, ki od ustanoviteljev pričakuje, da svoje napore vlagajo v aktivnosti za spremembo zakonodaje, ki bi javnim lekarniškim zavodom omogočila zakonito poslovanje in s tem trajnostno kvalitetno preskrbo občanov z zdravili. »Slovenija je zaenkrat pravna država, v kateri bi se morala neskladja z zakonodajo obravnavati na za to pristojnih institucijah, ne pa z javnim linčem, zavajanjem in šikaniranjem, kot se s strani Mestne občine Murska Sobota to počne že nekaj let. Menim, da gre za nesmiselno samooklicano lekarniško vojno oz. ofenzivo murskosoboške občine. Upamo si trditi, da trenutno vsi skupaj, zasebniki in Javni zavod Pomurske lekarne, v pomurskem prostoru opravljamo javno lekarniško službo na visokem nivoju, tako kot v vseh ostalih delih Slovenije, in želimo ter si na vso moč tudi prizadevamo, da tako tudi ostane,« je zaključil Domjan.

PS. Bodo v novih “rdečih” Pomurskih lekarnah, ki jih kanita ustanoviti Jevšek in Đurov, zdravila pol cenejša, kakor pri Ivanu Zajcu. Dvomim, kajti oba sta se v prvem in tudi v začetku drugega mandata posebej iskazala z dvigom cen komunalnih storitev. Vse za korist občanov in občank Mestne občine Murska Sobota!!

Mogoče vam bo všeč