Foto: AP
SlovenijaSvetV fokusuvojna območja

V Gazi se nadaljujejo spopadi med Izraelci in Hamasom. Tudi po koncu spopadov nujna vojaška uprava na Gazo.

V različnih delih Gaze, vključno z mestom Rafa, so se danes nadaljevali spopadi med izraelsko vojsko in palestinskimi skrajneži, ki že več kot sedem mesecev pestijo gosto naseljeno območje. Po poročanju Reutersa in televizije Al Jazeera lokalni zdravstveni delavci in prebivalci poročajo o več deset mrtvih in ranjenih. Po poročanju spletne strani The Times of Israel (ToI) je izraelska vojska napovedala uničenje več deset ciljev in sporočila, da je v Izrael prepeljala truplo še enega izmed talcev, ki so jih jeseni ugrabili palestinski skrajneži.

V izraelski vojni proti Hamasu na območju Gaze je bilo od 7. oktobra ubitih najmanj 35.386( čeprav je po novem znižanem število po oceni ZN, je civilnih žrtev polovico manj)  Palestincev, od tega 83 samo prejšnji dan, 79.366 pa jih je bilo ranjenih. To je danes sporočilo ministrstvo za zdravje pod nadzorom radikalnega palestinskega gibanja, ki ga Zahod uvršča med teroristične organizacije.

 

Danes so se nadaljevali boji  tudi na severu Gaze, kjer so izraelske enote prodrle na območja, ki so jih v prejšnjih operacijah zgrešile, vključno z begunskim taboriščem Jabalia. V enem napadu je bilo tukaj ubitih 15 Palestincev in več deset ranjenih, piše Reuters. Al Jazeera poroča o še 40 mrtvih po območju Gaze, njen dopisnik s terena pa je povedal, da od prič in virov na terenu prejema informacije o uničenih celih blokih stanovanjskih zgradb.

Izraelski vojaki v Gazi (Foto: AP)

Izraelska vojska je sporočila, da so njene zračne sile v preteklem dnevu napadle več kot 70 ciljev na območju Gaze. Po njenih besedah ​​so bili tarče udarov v zadnjih 24 urah skladišča orožja, infrastruktura, zgradbe in sami borci terorističnih skupin. Po navedbah Izraelcev je bil v eni od racij v Rafi ubit vodja logistike palestinskega Islamskega džihada za Rafo. “Del njegove vloge je bil pripraviti sovražnika na manevre IDF (izraelske obrambne sile) v Rafi,” je sporočila vojska.

Izraelci nadaljujejo tudi kopensko operacijo v mestu na meji z Egiptom, kamor je od oktobra pred boji zbežalo več kot milijon ljudi iz drugih delov Gaze. Izraelska vojska je v začetku prejšnjega tedna začela vdor in po podatkih Združenih narodov z območja pregnala več sto tisoč ljudi. Obenem je vrsta držav, med njimi tudi ZDA, njegova najtesnejša zaveznica, že dalj časa svarila Izrael pred vstopom vojakov v Rafo in morebitno humanitarno katastrofo.

 

Izraelska vojska je danes po poročanju ToI sporočila, da so tankovske enote v Rafi porušile sto zgradb in ubile več kot 50 skrajnežev. Izrael pravi, da gre še vedno le za “omejeno” operacijo, a da ne more zmagati v vojni, ne da bi napadel Rafo in uničil štiri preostale bataljone Hamasa, ki se tam skrivajo.

Kopenske enote so medtem nadaljevale z operacijami tudi v osrednjem delu  Gaze. Po navedbah Izraelcev je iz Gaze v smeri mesta Aškelon letelo tudi več raket, od katerih jih je polovica nevtraliziranih, ostale pa so padle izven naseljenih območij.

 

Izrael je svojo ofenzivo začel po terorističnih napadih Hamasa oktobra lani, v katerih je bilo ubitih 1200 ljudi. Še okoli 250 so jih odpeljali na ozemlje Gaze. V prvi in ​​doslej edini prekinitvi ognja konec novembra je bila v zameno za palestinske ujetnike izpuščena manj kot polovica talcev. Ponovno prekinitev ognja še ni bila dosežena. V ujetništvu menda ostaja okoli 130 talcev, a jih vsaj 30 po dostopnih podatkih ni več živih.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je identificirala truplo, najdeno v Gazi, kot truplo 53-letnega Rona Benjamina, ugrabljenega 7. oktobra. Višji tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari je dejal, da so truplo z letalom prepeljali nazaj v Izrael.

Po besedah ​​Hagarija so ga vojaki našli skupaj s trupli še treh talcev, katerih identifikacijo je vojska sporočila že v petek. To so bili ljudje, ki so jih strelci Hamasa ubili v bližini glasbenega festivala Supernova in katerih trupla so nato odvlekli na palestinsko ozemlje. Za dva od njiju so do zdaj menili, da sta živa. Smrt izraelsko-nemške talke Shani Loukove, katere video posnetek ugrabitve je takoj po terorističnem napadu postal viralen, je bila potrjena konec oktobra.

 

Izrael mora dokončati svojo akcijo. In bog ne daj da bi se dogovoril civilno upravo, ki bi  jo bo predal  ostanku skrajnežev. Kljub morebitnemu koncu,  o katerem tudi govorita  preostala dva člana vojnega kabineta kjer celo postavljata ultimativni datum,  tudi po koncu spopadov mora za določen čas ostati vojaška uprava s strani Izraela. V kolikor imajo Palestinci iskrene namene in potrebno  po boljšem življenju in preživetju  bodo  pristali na nekaj kar  blizu tem življenju ki se vrača v normalo. In “svojim” skrajnežem reči ne.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija