Lovrenška jezera (Foto: ICH)
GospodarstvoLokalnoSlovenijaTurizemV fokusuŽivljenje

Regijski park Pohorje ugledal luč sveta

Pa je končno tukaj. Vlada Republike Slovenije, ki  je  po dolgotrajnem in s pomočjo očitnih premikov prejšnjih vlad  ter šestih občin: Zreče, Vitanje, Mislinja, Ruše, Lovrenc na Pohorju in Slovenska Bistrica  kot soustanoviteljice, so le  potrdile akt o zavarovanju območja, s čimer je Regijski park Pohorje ustanovljen.

 

Območje je z naravovarstvenega vidika izjemno pomembno.

zavarovano je 52 km2 ovršnega dela Pohorja

izredna naravna ohranjenost, krajinska pestrost in izjemni naravni pojavi

naravno podobo Pohorja želimo ohraniti za prihodnje rodove

 

Na območju Regijskega parka Pohorje se nahaja tudi Pot med krošnjami Pohorje, ki ponuja pogled s ptičje perspektive na gozdove, ki so življenjski prostor redkih in ogroženih vrst, pomembnih za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Pot je povezovalni člen med izobraževanjem, rekreacijo in naravovarstvom, saj obiskovalcem omogoča spoznavanje narave na neposreden in zabaven način ter hkrati spodbuja odgovorno ravnanje do okolja. Ali bodo tudi gospodarski subjekti ki domujejo tukaj znali uporabiti tukajšnje danosti in tudi celo popravili svoje »zdravje«,  je vprašanje za milijon dolarjev.

Foto: ICH

Regijski park Pohorje bo zagotovo  omogočil ohranitev gozdov, planjav in barij za prihodnje generacije ter hkrati zagotavljal prostor za kakovostno in trajnostno preživljanje prostega časa. Kar je tukaj ni drugje.

Hvala bogu da Pohorje je in tudi Regijski park Pohorje prav tako. V kolikor mestna pljuča dihajo težko tukaj temu ni tako. Ta naravni »kisikov«  rezervat je kot naročen za vaša  pljuča in zdravje.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč