Atentator na slovaškega premerja ostaja v priporu tudi po priznanju krivde(Foto: EPA)
Črna kronikaEvropaPolitikaSlovenijaSvetV fokusu

71-letni pesnik-atentator, ki streljal na slovaškega premierja Roberta Fica, ostaja v priporu. Priznal krivdo!

Slovaški minister za zdravje je v soboto dejal, da so bile napovedi za premierja Roberta Fica po poskusu atentata “pozitivne”, sodišče pa je atentatorja  zadržalo v priporu.

Fico je v bolnišnici od srede, ko ga je  strelec iz “občinstva” štirikrat ustrelil, tudi v trebuh. Premier je prestal peturno operacijo v sredo in še eno operacijo v petek, obe v bolnišnici v osrednjem slovaškem mestu Banska Bystrica. Včerajšnja operacija, ki je trajala dve uri, je prispevala k pozitivni prognozi za premierjevo zdravstveno stanje, je novinarjem povedala ministrica za zdravje Zuzana Dolinkova. “Stanje predsednika vlade je stabilno, a ostaja resno,” je dodala.

 

Medtem je osumljenca, ki so ga slovaški mediji identificirali kot 71-letnega pesnika Juraja Cintulo, posebno kazensko sodišče v mestu Pežinok severovzhodno od prestolnice Bratislave odredilo pripor. “Razlog je strah pred morebitnim pobegom ali nadaljevanjem kriminalne dejavnosti,” je za AFP povedala tiskovna predstavnica sodišča Katarina Kujakova.

Odločitev o priporu  je sledila petkovi zahtevi tožilca. Cintula je bil pred tem obtožen poskusa umora. Fico je bil ustreljen, ko je šel pozdraviti privržence  po seji vlade v osrednjem rudarskem mestu Handlova. V tem času je atentator že  priznal krivdo.  Za obtožbo umora iz maščevanja je zagrožena kazen od 25 let do dosmrtne ječe.

Mesto incidenta(Foto: EPA)

Notranji minister M. S  Estok je pred tem  še dejal, da bi, če bi eden od strelov “šel le nekaj centimetrov višje, zadel premierjeva jetra,” kar bi lahko bilo  celo  usodno za slovaškega premerja.

Slovaški premier ostaja v bolnišnici

Obrambni minister in podpredsednik vlade Robert Kalinak, Ficov najbližji politični zaveznik, je dejal, da je premier pri zavesti in da mu stanje dopušča okrevanje. “Mislim, da ga v naslednjih dneh ne bodo mogli odpeljati v Bratislavo, njegovo stanje je še vedno resno,” je povedal novinarjem pred bolnišnico. Kalinak je pozneje v soboto za novičarski kanal TA3 povedal, da je Fico utrpel štiri strelne rane, dve lažji, eno srednjo in eno hudo. Dodal je, da so zdravniki med petkovo operacijo iz njegovih ran odstranili vse potencialno kužno tkivo. “Trajalo bo štiri ali pet dni, da se bo telo začelo boriti s takšnimi ranami, a nismo še tam,” je dejal Kalinak in pozdravil dobro telesno pripravljenost premierja, znanega kot navdušenega tekača in navdušenca nad fitnesom.

59-letni Fico je položaj prevzel oktobra po zmagi njegove sredinske populistične stranke Smer na splošnih volitvah. To je že njegov četrti mandat predsednika vlade. Pozval je k miru med Rusijo in slovaško sosedo Ukrajino, pa tudi k zamrznitvi vojaške pomoči Kijevu, kar je njegova vlada pozneje tudi storila. Kalinak je dejal, da bo vlada nadaljevala brez Fica “v skladu s programom, ki ga je začrtal”, vključno z dvema sestankoma za prihodnji teden.

 

Kakorkoli se obrne pridemo do sklepa, da vse to ni daleč od politično motiviranega poskusa atentata, celo kaže dovolj da je skorajda verjetno da je politično ozadje.  In takšnih indikativnih početij je potrebno spremljati in biti pripravljen na tovrstne »posamične« oblike nezadovoljstva. In jih ustaviti!

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč