Dogodki in prireditve

V Celje prihaja operni spektakel-doživetje za sladokusce, le priti je treba!

 

Razgiban poletno kulturniški teden je pred Celjani in okoličani. Avgust  v Celju je poln dogodkov ki nakazujejo vrhunec sklopa prireditev pod naslovom Poletje v Celju 2021.

V soboto in nedelo  Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje vabi  vse,  ki jih to pritegne,  na brezplačna vodenja z lokalnimi vodiči po gradu in mestnem jedru. Na Starem gradu Celje bo ta konec tedna v srednjeveško življenje v sklopu programa Žive zgodovine popeljal Red kraljevega orla.

Na celjskem Muzejskem trgu se bo v petek zgodil eden vrhuncev tega poletja.  Ob 20. uri v sklopu Poletja v Celju 2021  se bo predstavila operna akademija Pehlivanian s Seviljskim brivcem, prijazno sporočajo iz Zavoda Celeia Celje. Med operno izvedbo bo občinstvo na odru videlo različne dirigente in bo tako lahko zaznalo razlike med posameznimi dirigenti in njihovo komunikacijo s pevci.

Kdo je George Pehlivanian?

 George Pehlivanian,  je ameriški dirigent libanonskega rodu, ki živi med Los Angelesom, Parizom in Ljubljano, je slovenskim  poslušalcem že dodobra znan. S svojimi izvrstnimi interpretacijami pravzaprav  nadaljuje tradicijo svojih nekdanjih mentorjev, med katerimi sta najbolj zveneči imeni Pierre Boulez in Lorin Maazel. Njegovi predniki so pripadniki male pa vendar močne armenske skupnosti v Libanonu. Negova družina je v ZDA emigrirala leta 1975.

S svojo POA(Pehlivanianova Operna Akademija)akademijo usposablja mednarodne skupine  dirigentov, ki prihajajo z različnih celin. Učenje dela s pevci je ključni del uravnotežene dirigentske kariere. George Pehlivanian želi omogočiti čim več dirigentom, da izboljšajo svojo tehniko in znanje o tem, kako najbolje sodelovati s pevci. Akademija vsako poletje pripravi eno celotno opero in slovenski javnosti omogoči, da si jo lahko ogledajo  v svojih mestih. Predstavitev priljubljenih oper širšemu občinstvu, je eden od ciljev Maestra in s tem otrokom,  odraščajočim mladostnikom, mlajšim in starejšim odpreti vrata, da uživajo v “operni izkušnji” na domačih tleh.

Celje  in vsi častilci opere kot glasbeno scensko delo visoke kakovosti,  imamo to poletje  srečo, da smo lahko  izbranci in srečneži  ter da smo del  tega res nesebičnega projekta Maestra Pehlivaniana. Njegova prisotnost na mednarodni glasbeni sceni zaznavamo  več kot 30 let. Sodeloval je z več kot 300 orkestri in opernimi hišami ter priznanimi umetniki. Da so tega deležni tudi slovenski umetniki in glasbeniki je posebno priznanje.

Vstopnice za dogodek so na prodaj v Turistično informativnem centru Celje in preko Eventima. Z novimi ukrepi, ki jih je sprejela Vlada Republike Slovenije, so organizatorji javnih prireditev dolžni preverjati pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Obiskovalce javnih prireditev zato prosijo, da imajo s seboj ustrezna dokazila, ki jih predložijo pred vstopom na prizorišče.

Ob vsem tem bo za vas ta dogodek, praznik in nedeljivi užitek dosegel tisto kar si želite. Ni dvoma da bo ostal v spominu za vedno.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč