Gospodarstvoizobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenijaVeč

13. julij 2021 Pregled cen električne energije

Ste že več let zvesti enemu ponudniku električne energije? Ste prepričani, da je njegova ponudba najbolj ugodna? Postopek zamenjave dobavitelja je zelo preprost, a zaplete se pri primerjavi in izbiri. Na ZPS vsak mesec zberemo podatke 
in vam tako olajšamo odločitev.

Povprečne cene električne energije so trenutno na podobni ravni kot marca 2020. V vmesnem času smo zaznali manjša znižanja, v zadnjih mesecih pa se je krivulja vrnila v izhodišče.

Kljub temu velja izpostaviti, da so med ponudniki razlike. Na ZPS redno preverjamo ponudbo na spletnih straneh vseh dobaviteljev, njihove cenike, objavljene splošne pogoje in pogodbe. Zbrane podatke objavimo na naši spletni strani, v pregled pa zajamemo ponudbe, ki so dostopne vsem gospodinjstvom.

nz

Zamenjava dobavitelja je preprosta, zaplete se pri zbiranju in primerjavi ponudb, tudi zaradi akcij, vezav, drugih (začasnih) ugodnosti in dodatnih stroškov.

Nedopustno povečanje zaračunavanja dodatnih stroškov

Čeprav so bila gospodinjstva (vsaj na začetku epidemije) deležna nekaterih ugodnosti, se je po našem mnenju nedopustno povečalo zaračunavanje dodatnih, t. i. “pavšalnih” stroškov.

Zakonodaja na tem področju krči zaščito potrošnikov: do leta 2014 so lahko dobavitelji tovrstne stroške zaračunavali le pri akcijskih ponudbah, od leta 2019 jim je to dovoljeno pri vseh ponudbah.

Ponovno klestenje pravic prihaja z novim zakonom, ki je trenutno v obravnavi. Nič več ni namreč govora o tem, da morajo ti stroški “odražati dejanske stroške”.

Kot kaže, bodo kljub številnim pripombam ZPS na predlog zakona imeli dobavitelji popolnoma proste roke pri določanju višine omenjenih stroškov.

V preglednici je seznam pavšalnih in drugih stroškov (za papirnate račune in izbiro vira energije), ki so jih junija letos gospodinjstvom zaračunavali dobavitelji.

pregled cen el energije graf2

 

Ne le, da to draži položnice za elektriko, močno ovira tudi primerjavo ponudnikov, saj zgolj primerjava cen ni dovolj za ugotovitev, kateri dobavitelj je (naj)ugodnejši.

Kaj se je dogajalo s cenami elektrike med epidemijo?

Na začetku epidemije smo zaznali (solidarnostna) znižanja, nato pa je sledil dvig ne samo na “predkoronske” cene, ampak smo opazili tudi podražitev v obliki dodatnih stroškov, ki jih dobavitelji inovativno zaračunavajo svojim odjemalcem.

pregled cen el energije-graf1

Kako so ponudniki stopili nasproti svojim odjemalcem?

Če in kako so med epidemijo stopili nasproti svojim odjemalcem in v ta namen znižali cene, smo vprašali tri največje dobavitelje električne energije gospodinjstvom, ki imajo po podatkih za leto 2020 skupaj skoraj 50-odstotni tržni delež: Gen-I 20,9-odstotnega, ECE 15,5-odstotnega in Energija Plus 12,8-odstotnega.

Konkretnega koronskega popusta so bili deležni odjemalci največjega dobavitelja Gen-I, pri katerem je bila cena rednega cenika od začetka marca do konca maja 2020 nižja za 15 odstotkov.

Pri ECE so prvim 1000 prijavljenim odjemalcem (s priporočilom, da imajo prednost tisti, ki imajo doma šoloobvezne otroke) decembra 2020 izenačili ceno večje tarife s ceno manjše.

Pri Energiji Plus so gospodinjstvom, z izjemo tistih na Samooskrbi, znižali cene električne energije za marec, april in maj 2020 za 5 odstotkov (včlanjenim v program Moj PLUS pa dodatno pripisali 500 točk, ki so jih lahko unovčili tudi za znižanje računa za elektriko).

Letna poročila za leto 2020 še niso objavljena, zato lahko za zdaj le ugibamo, ali bi si podjetja lahko privoščila (dodatno) nižje cene ter tako pomagala slovenskim gospodinjstvom v času krize.

ZPS nasvet

  • Razmišljate o menjavi dobavitelja energije? Aktualno ponudbo cen in pogojev vseh dobaviteljev osvežimo vsak mesec. Primerjate ponudbe na našem spletnem mestu >
  • Bodite pozorni, kdaj se izteče akcija, če ste k njej pristopili – dobavitelj vas na to praviloma ne bo opozoril, ampak vas bo premaknil na dražji redni cenik.
  • Pred zamenjavo upoštevajte dodatna nadomestila: fiksne oz. administrativne stroške, papirnati račun, izbira vira energije …
  • Poleg cen upoštevajte tudi pogoje dobavitelja, kot so vezava, pogodbene kazni za predčasni odstop, popusti …
  • Zamenjava dobavitelja je zanesljiva in preprosta – sama dobava električne energije ni vezana na dobavitelja, temveč na distributerja, zato ne skrbite, da bi ob zamenjavi ostali brez elektrike.

Avtorica: Alina Meško

 

vir: https://www.zps.si/okolje-topmenu-320/energija-topmenu-321/10996-

 

Mogoče vam bo všeč