OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioSlovenijaŠportVeč

V Tokio se odpravljajo tudi slovenski paraolimpijci

Potem ko je v nedeljo v Tokiu ugasnil olimpijski ogenj in padel zastor nad olimpijskimi igrami, bodo imeli v japonski prestolnici le dobrih 14 dni športnega predaha. Festival športa v posebnih časih in z omejitvami bo 24. avgusta dobil še drug del, saj se bodo začele paraolimpijske igre. Na njih bo sodelovalo tudi sedem slovenskih športnikov.

Paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide, v zadnjih desetletjih že po tradiciji spremljajo olimpijske. Boji na istih prizoriščih povezujejo športnike invalide in neinvalide, letos pa si bodo vsi delili tudi posebnosti in omejitve, ki jih narekujejo čas pandemije in povečane previdnosti.

Slovenska reprezentanca, ki bo nastopila v Tokiu, se je pred odhodom na igre predstavila danes v Ljubljani. Na zelenici ob na Toplarniški ulici, kjer so že za lanske, pozneje prestavljene igre, postavili tudi poseben odštevalnik do začetka tekmovanja, so danes člani ekipe in gostje tudi simbolično zalili drevo – japonsko češnjo, ki naj simbolizira cvetenje slovenskih paraolimpijcev.

“Slovenskim športnikom želim vso srečo na igrah. Olimpijske igre v Tokiu so se končale, zdaj ste na vrsti vi. Spremljal sem slovensko olimpijsko ekipo in me je navdušila. Prepričan sem, da boste tudi vi navdušili Slovenijo,” je na predstavitvi ekipe za Tokio zbrane športnike nagovoril japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromiči Matsušima.

Slovenske barve bo zastopalo sedem športnikov

Slovensko ekipo tokrat sestavlja sedem športnikov v šestih panogah. Zaradi omejitev pri kvotah in strogih norm je številčno majhna, je pa nekakšna mešanica izkušenih večkratnih udeležencev teh tekmovanj ter novincev, ki doslej še niso izkusili paraolimpijskih tekmovanj.

Večina se je na igre uvrstila prek kvalifikacij ali z doseženimi normami, nekateri pa tudi s posebnimi vabili prirediteljev. Na igrah bodo nastopili strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, namiznoteniški igralec Luka Trtnik ter lokostrelec Dejan Fabčič.

Prav slednji, ki bo na igrah nastopil že tretjič, a še v tretji športni panogi, bo na slovesnem odprtju nosil slovensko zastavo. Kot so poudarili na današnji predstavitvi, so takšno odločitev v slovenski reprezentanci sprejeli tudi kot zahvalo za prispevek zdravniške stroke v boju s koronavirusom, saj je Fabčič po poklicu zdravnik.

“To je ekipa izkušenih in tistih, ki nekako vstopajo. Prepričan sem, da bodo eni in drugi znali potegniti pozitivne lastnosti, mlajši se bodo naučili prevzeti odgovornost in dobili osredotočenost starejših, pridobili pa tudi izkušnje in videli, kakšni pritiski so na tako velikih tekmovanjih. Športnikom želim veliko uspeha, vemo, da je težko že priti na igre,” pa je športnike pospremil predsednik krovne Zveze za šport invalidov – Paralimpijskega komiteja Damijan Lazar.

Če bo sreča na tekmi, tudi rezultat ne bo izostal

Slovensko delegacijo bo v Tokiu vodil Boro Štrumbelj. Zaveda se, da bodo igre posebne in nenavadne v številnih pogledih.

“Gremo proti Tokiu s pozitivnimi mislimi in navdušeni nad dosežki olimpijcev. Upamo, da se bomo vsaj približali njihovim dosežkom. Pokazali smo, da znamo biti združeni, upamo na čim boljše dosežke. Te igre bodo res drugačne, olimpijske pa so pokazale, da se jih da organizirati varno. Organizacija bo potekala nemoteno, na športnikih je, da pokažejo, kaj znajo,” je dejal vodja odprave na Japonskem.

Med najizkušenejšimi na igrah bo strelec Pinter. “Športniki se moramo pripraviti za rezultat, ki naj bi ga naredili na največjem tekmovanju. Jaz bom nekakšen veteran na svojih osmih paraolimpijskih igrah, a če bo sreča na tekmi, tudi rezultat ne bo izostal,” je napovedal Pinter, ki se zaveda, da bodo njegove osme igre še posebej zahtevne.

“‘Korona’ je vse izničila, lani sem bil zelo dobro pripravljen, letos pozimi sem to še držal. Zdaj se je mogoče malo podrlo, a upam, da bom v teh 14 dneh še nekaj dobil. Športniki smo zato, da zastopamo Slovenijo in dosežemo najboljši izid.”

Igre v Tokiu bodo potekale od 24. avgusta do 5. septembra.

vir: https://sportklub.n1info.si/tokyo-2020/slovenci-na-oi/v-tokio-se-odpravljajo-tudi-slovenski-paraolimpijci/

 

Mogoče vam bo všeč