Nekategorizirano

V Belgiji so ugotovili izbruh ptičje gripe

V Belgiji so ugotovili izbruh ptičje gripe, zato so oblasti uvedle izolacijo ptic vsem rejcem perutnine, vključno z gospodinjstvi, je dejala zvezna agencija za varnost hrane (Afsca).

Po izbruhu skupin ptic v Rusiji in Kazahstanu poleti se je okužba v zadnjem času razširila v zahodno Evropo. Ta mesec so v Franciji uvedli preventivne izolacijske ali zaščitne ukrepe za oceno velikega tveganja za razvoj bolezni.

V Belgiji so na treh divjih pticah v rezervatu v Ostendu pozitivno testirali virus H5N8, je dejala Afska in navedla, da je okužbo včeraj potrdil Inštitut za javno zdravje Sciensano.

Na komercialnih perutninskih farmah so 1. novembra uvedli preventivne ukrepe, od nedelje, 15. novembra, pa naj bi perutnino izolirali ali zaščitili posamezniki, ki jo gojijo v gospodinjstvu.

Francosko kmetijsko ministrstvo je 5. novembra opozorilo, da je dinamika okužbe v zahodni Evropi v polnem razmahu.

Poleg primerov, prijavljenih na Nizozemskem, je med divjimi pticami v Nemčiji še 13 primerov okužbe, od 3. novembra pa je eden na severovzhodu Anglije.

Trenutna vrsta ptičje gripe, H5N1, se je pojavila leta 2003. Bilo je osamljenih primerov okužbe ljudi – 120 v državah jugovzhodne Azije, od katerih je polovica umrla. Menijo, da v sedanji obliki virus za prebivalstvo ni posebej nevaren, ker ni prenosa z človeka na človeka, zato so okužbi izpostavljene samo osebe v intenzivnem stiku z okuženimi pticami.

Mogoče vam bo všeč