EvropakoronavirusZdravjeŽivljenje

Uspeh dunajskih brezplačnih PCR testov z grgranjem

Odkar so na Dunaju konec marca pričeli s projektom »Vsi grgramo«, so brezplačno razdelili že okoli 1,3 milijone PCR testov na covid-19 z grgranjem. Testiranci rezultat v aplikacijo prejmejo že v roku 24 ur.

V okviru projekta »Vsi grgramo« so na Dunaju do 18. aprila 2021 analizirali že 833.536 vzorcev, od tega je bilo 4.534 oziroma 0,54 odstotkov pozitivnih. Tako so predčasno odkrili 4.500 okužb in preprečili nadaljnje širjenje.

Dunajčani so projekt izredno dobro sprejeli. Na spletni aplikaciji projektnega partnerja Lead Horizon se je do sedaj registriralo že okoli 350.000 oseb. S pomočjo aplikacije lahko redno oddajajo in pridobivajo rezultate testa. V tednu pred 18. aprilom je bilo analiziranih 188.000 vzorcev, kar predstavlja povprečje 31.400 vzorcev na dan. Največje število na dan analiziranih vzorcev je kar 35.000.

»Od začetka projekta konec marca smo razdelili okoli 1,3 milijone testov. Trenutno imamo na voljo več kot 3 milijone testov, ki jih razvažamo v različne poslovalnice trgovine Bipa,« so sporočili z dunajskega mestnega ministrstva za zdravje.

Vsi zainteresirani Dunajčani lahko s spletne strani www.allesgurgelt.at prenesejo črtno kodo, ki omogoča prevzem največ štirih kompletov za testiranje proizvajalca Lead Horizon v vsaki od 152 podružnic trgovca BIPA. Ko te porabijo, lahko uporabniki prevzamejo nove komplete. Glavna novost je samotestiranje z aplikacijo na računalniku, tablici ali pametnem telefonu. Oseba najprej potrdi svojo identiteto tako, da pred kamero drži osebno izkaznico, potni list ali zdravstveno izkaznico, kar velja kot digitalno dokazilo. Aplikacija nato posname grgranje, kar zagotavlja, da je test resnično opravila identificirana oseba. Doma odvzeti vzorec lahko nato uporabnik odda v 620 trgovinah in na bencinskih servisih REWE, na bencinskih servisih tudi ob nedeljah. Za 70 odstotkov Dunajčanov so te lokacije oddaljene pet minut hoje, prav vsem pa največ pet minut vožnje z avtomobilom. Če uporabnik vzorec odda do 9. ure zjutraj, prejme rezultat v roku 24 ur.

Zanesljivost takšnih PCR testov je enako visoka kot zanesljivost drugih PCR testov, vendar precej višja od hitrih antigenskih testov.

vir: https://www.eurocommpr.at/si/Novice/Sporocila-za-javnost/Uspeh-dunajskih-brezplacnih-PCR-testov-z-grgranjem

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa