EvropaTurizemzanimivo

Glavna železniška postaja Dunaj med najboljšimi v Evropi

Na lestvici 50 najboljših železniških postaj v Evropi je dunajska glavna železniška postaja dosegla drugo mesto, takoj za nemškim Leipzigom. Ljubljanska se na lestvico ni uvrstila.

Mednarodna organizacija za varstvo potrošnikov (Consumer Choice Center) je v svoji raziskavi o železniških postajah “European Railway Station Index 2021” ocenjevala storitve, ki jih ponujajo potnikom, čistočo, število destinacij, zasedenost peronov, dostopnost, brezplačen dostop do interneta in gostinsko ponudbo. Med 50 najbolje ocenjenimi evropskimi železniškimi postajami se je na prvo mesto uvrstil Leipzig, na drugo glavna dunajska železniška postaja, tretje mesto je zasedel londonski St. Pancras. Četrto mesto si delita amsterdamski Centraal in Kazansky v Moskvi, peto pa Frankfurt na Majni in München.

Sodobna železniška postaja na Dunaju, Hauptbahnhof Wien, ocenjevalcev ni navdušila le zaradi zanimive arhitekture, temveč predvsem zaradi kakovosti storitev, ki jih ponuja potnikom. Največ točk so podelili pozitivni potovalni izkušnji, visoki stopnji čistoče, široki ponudbi z 90 trgovinami in lokali ter prijaznosti do okolja. Potniki se lahko z vsake dunajske postaje podzemne železnice ali tramvaja do železniške postaje pripeljejo v največ 30 minutah, poleg tega je ob postaji tudi 600 parkirnih mest. Za napajanje postaje uporabljajo sončne panele, ki pokrivajo 1.200 kvadratnih metrov strehe. Del energije za ogrevanje in hlajenje pridobivajo tudi z geotermalno energijo.

 “Zelo smo veseli te lepe uvrstitve, ki predstavlja potrditev našega uspešnega dela. Še naprej se bomo trudili, da bo glavna železniška postaja Dunaj prometno stičišče prihodnosti, kjer se potniki dobro počutijo, in da bomo prihodnje leto zasedli prvo mesto,” je povedal direktor Avstrijskih železnic Andreas Matthä.

Ob glavni železniški postaji Dunaj, ki je začela obratovati leta 2015, gradijo še 34 hektarov veliko stanovanjsko sosesko Sonnwendviertel z velikim parkom in izobraževalnim kampusom. Od skupno 5.000 stanovanj je polovica subvencioniranih, kar omogoča socialno raznolikost stanovalcev. Do leta 2026 bodo ob železniški postaji zgradili še sosesko Neues Landgut s 1.500 stanovanji, med katerimi bo prav tako polovica subvencioniranih.

 

vir: https://www.eurocommpr.at/si/Novice/Sporocila-za-javnost/Glavna-zelezniska-postaja-Dunaj-med-najboljsimi-v-Evropi

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa