Prigožina so »uradno« poslali v izgnanstvo v Belorusijo/ zaslonski izrez
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuvojna območjaŽivljenje

Usoda Prigožina »zapečatena«: Čez šest mesecev bo bodisi umrl ali pa bo izvedel nov državni udar

“Putin ga hoče mrtvega, fizično  onemogočenega za nedelovanje v  katerekoli oblike”, zatrdno  meni raziskovalec. Čez šest mesecev bo vodja ruskega zasebnega vojaškega podjetja Wagner Jevgenij Prigožin bodisi umrl ali pa sprožil nov upor  za »detronizacijo«  Putina.

Takšno napoved je podal preiskovalni novinar Hristo Grozev v intervjuju za Financial Times. Pravi, da sumi na poskus državnega udara prejšnji večer, saj je bil opazen “izbruh” telefonskega prometa med visokim ruskim vojaškim osebjem.

Verjemite mi na besedo, meni Hristo Grozev!

“Putin je šel na televizijo in Prigožina označil za izdajalca. Vsi vedo, kaj počnejo z ‘izdajalci’, Putin pa ne. Želi ga videti mrtvega. Tega še ne more storiti. Čez šest mesecev bo Prigožin bodisi umrl ali pa bo prišlo do drugega državnega udara,”  je dejal.

Raziskovalec  ne verjame, da kateri koli del ruske elite, z izjemo vojaško-industrijskega kompleksa, vidi smisel v vojni proti Ukrajini. “Ne spregovorijo, ker je to “zapornikova” dilema. Nočejo biti ne prvi ne edini,” je dejal Grozev. Elita pa želi, da stanja ki  jim ni v prid,  popravi, spremeni, spreobrne nekdo drug.

Po mnenju raziskovalnega novinarja je Putina mogoče zrušiti po enem od dveh scenarijev. “Ali bo  dilema zaprtega(odstranjenega) odpravljena prej ali pa se ga bodo preprosto znebili z bolj usklajenim državnim udarom. Zaenkrat tega prevratnika in prevzemnika ni niti med oligarhi, niti med ministri, niti v FSB.

 Toda za ostalo elito, ki živi v razmerah Severne Koreje 2.1 z zamrznjenimi bančnimi računi stanje blokade  ni zaželeno. Sicer pa se lahko zgodijo  drugi dogodki. Recimo prelomnica v usodi na fronti,” je  še dodal Grozev.

Usoda Prigožina določena. V katero smer?(foto: zaslonski izrez)

Usoda Prigožina po državnem udaru: kaj je znano?

Uradno so ruske oblasti vodji PMC(zasebno vojaško poveljstvo) in njegovim plačancem dovolile odhod v Belorusijo, da bi “delili izkušnje” z vojaki vojske Republike Belorusije, kjer je Lukašenko  dal zagotovilo, da Prigožina ne bodo “jutri nekje ubili”.

Sekretar sveta za nacionalno varnost Ukrajine meni, da je Putin sam odobril državni udar, da bi očistil vojsko, oziroma morebitne dvomljivce in nelojalnih poveljnikov v lastni vojski.

Resume

Velika, skoraj neizpodbojna verjetnost je da se Prigožin pripravlja na še en pohod na Moskvo. V tem času bo položaj Putina in njegovih zvestih generalov toliko oslabljen, da sam Prigožin ne bo imel »težkega« dela. Sicer pa bo mnogo tega jasnega ali celo dosti bolj jasnega v mesecih za septembrom.  V prid razrešitvi stanja v Ukrajini.  Kasneje še nekaj »folklore« okrog prevzemanja oblasti v prestolnici »imperialne« Rusije.

Jasno, mnogo bolj jasno bo vse, če ne kmalu, pa zagotovo potem.  Verjemite!

Vane T. Costa

Prevedel in pripravil: VTC

Vir in foto: unian&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa