Na današnji kontrolni točki v Mozirju (foto: puc)
LokalnoNotranje zadeveprometSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Celjski policisti tesno vpeti v aktivnosti na poplavljenih območjih. Pomoč zelo zaželena.

 

Je že dober teden od katastrofalnih poplav, ki so na dobršnem delu Koroške in ponekod na Mozirskem življenje dobesedno ustavile. Policisti so ves ta čas močno vpeti v dogajanje, težka situacija jo  je   še močneje povezala z lokalnim prebivalstvom.

 

Po začetnem sodelovanju pri reševanju ljudi, evakuacijah, dostavah hrane, vode, sanitetnega materiala in zdravil, zadnje dni več pozornosti  se bolj usmerja  v zaščito premoženja ljudi na ogroženih območjih, kamor dnevno napotujejo vse razpoložljive sile. Na srečo na Koroškem v zadnjih dneh niso bili obveščeni o tatvinah, eno pa so že obravnavali na mozirskem koncu. Kljub temu občane s teh območij še vedno pozivajo naj  jih  takoj obvestijo, če bodo v svojih sredinah opazili sumljive osebe ali kakršnekoli odklonske pojave. Pomoč med drugim  nudijo za spremstvo konvojev. Samo v zadnjih dveh dneh so na Koroško pospremili nemški konvoj težke mehanizacije in včeraj na Mozirsko konvoj težke mehanizacije iz Ukrajine. Ves čas tudi skrbijo  za pretočnost prometa in na mnoge različne načine so na razpolago  in kot  pomoč lokalnemu prebivalstvu.

Minister in v. d. GDP na Koroškem

Pri čiščenju lokalnih cest v  Rečici ob Savinji so danes pomagali tudi z  policijskim vodnim topom. Pomoči so bili krajani veseli. En dan prej je taisti topo bil na škofjeloškem koncu.

 

Današnji dan so bili  policisti s prisotnostjo na tako imenovanih kontrolnih točkah v pomoč Civilni zaščiti in gasilcem pri spremljanju spoštovanja odredbe.

Število ljudi, ki želijo tudi na terenu pomagati pri odpravljanju posledic poplav, je namreč izredno veliko. Zato je pomembno, da pomoč na teren prihaja organizirano in predvsem po vnaprejšnjem dogovoru s predstavniki Civilne zaščite RS in občin. Nujno je, da se posamezniki, ki želijo pomagati, pred odhodom na posamezne lokacije, vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje: https://poplave2023.urszr.si/

Na dveh koroških kontrolnih točkah danes posebnosti niso beležili. Prostovoljci so bili seznanjeni z navodili in so svojo prisotnost predhodno potrdili z vpisom v aplikacijo.

Na mozirskem območju je v jutranjih urah, v določenih intervalih, prihajalo do zgostitve prometa, vendar ne zaradi prostovoljcev, ki so bili z navodili dobro seznanjeni, pač pa zaradi naključnih obiskovalcev, pohodnikov in gobarjev, ki pa so tudi razumeli, da je v tej situaciji prvotnega pomena odstranjevanje posledic ujme in sanacija območja.

Ob tej priložnosti vse pohodnike, gobarje in druge naključne obiskovalce prosijo  za razumevanje. Trenutno je najpomembnejša varna sanacija območja in pomoč ljudem, ki so jih poplave in plazovi močno prizadeli.

Vsi se moramo zavedati, da je v tej situaciji, za uspešno opravljeno delo, ključna dobra organizacija in velika mera razumevanja in strpnost.

Prostovoljci vlivajo upanje

Obe v poplavah najhuje prizadeti območji sta danes obiskala tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić. Dopoldne sta na Koroškem obiskala občine Črno na Koroškem, Mežico, Prevalje in Ravne na Koroškem ter preverila stanje varnosti na terenu. V popoldanskih urah sta obiskala še območja, ki so jih nedavne poplave prizadele na mozirskem območju.

 

V pogovoru z župani, predstavniki civilne zaščite, policije, Slovenske vojske, domačini in prostovoljci sta se seznanila z razmerami na terenu. Čeprav so posledice poplav katastrofalne, pa upanje vlivajo solidarnost, požrtvovalnost in srčnost vseh, ki sodelujejo pri sanaciji.

 

Celjski policisti bomo tudi v prihodnje naredili vse, da bomo v pomoč ljudem. Tako kot bi moralo biti. Mar ne?

 

Vane T. Costa

Vir in foto: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno