Nekategorizirano

Ukrajinski filmski režiser Oleg Sentsov, prejemnik nagrade Saharova, politični zapornik v ruskem gulagu

Dobitnika nagrade Saharova so 25. oktobra izbrali vodje političnih skupin in predsednik Parlamenta Antonio Tajani. Slednji je prejemnika nagrade razglasil na plenarnem zasedanju.

Kdo je Oleg Sentsov

Oleg Sentsov je ukrajinski filmski režiser, ki je bil obsojen na 20 let zaporne kazni, zaradi “načrtovanja terorističnih napadov” na Krimu. Organizacija Amnesty International je sodni proces opisala z besedami “nepošteno sojenje pred vojaškim sodiščem”.

Postal je simbol za približno 70 ukrajinskih državljanov, ki so bili ilegalno aretirani in obsojeni na visoke zaporne kazni na krimskem polotoku.

Sentsov je gladovno stavkal od sredine maja do 6. oktobra, ko je stavko prekinil zaradi prisilnega hranjenja.

Podelitvena slovesnost

Nagrada sestoji iz plakete in 50.000 evrov. Evropski parlament jo bo podelil na posebni slovesnosti 12. decembra v Strasbourgu.

Finalisti za nagrado Saharova

V ožjem izboru so, poleg Olega Sentsova, bili tudi Nasser Zefzafi, vodja protestnega gibanja v maroški pokrajini Rif, in 11 nevladnih organizacij, ki rešujejo življenja prebežnikov v Sredozemskem morju. Več o njih tukaj.

Več o nagradi

Nagrada Saharova za svobodo misli je poimenovana po sovjetskem fiziku in političnem disidentu Andreju Saharovu. Prvič je bila podeljena leta 1988. Njeni prejemniki pa so posamezniki in organizacije, ki branijo človekove pravice in temeljne svoboščine. Nagrada letos praznuje svojo 30. obletnico.

Leta 2017 je bila prejemnica nagrade demokratična opozicija Venezuele.

O Olegu Sentsovu in njegovi kalvariji v ruskem taborišču v priloženem videu:

(https://www.europarl.europa.eu/news/sl/headlines/priorities/nagrada-saharova-2018/20181018STO16585/oleg-sentsov-je-prejemnik-nagrade-saharova-2018)

Mogoče vam bo všeč