foto: UNIAN
EvropaV fokusuvojna območja

Ukrajina napreduje: «Transportna povezava manj. Po eksploziji na Krimskem mostu in uničenim pomembni tovorom«

Kot pravijo pri Ukrajinskih oboroženih silah na sektorju Jug so “precej zadovoljne” z eksplozijo na Krimskem mostu, zaradi katere se je delno porušil. Zahvaljujoč temu so ruski okupatorji izgubili še eno pomembno  »prometno žilo«.

Takšen komentar je v oddaji Kanala 24 dala vodja Skupnega koordinacijskega tiskovnega središča obrambnih sil juga Ukrajine Natalija Gumenjuk.

“Dejstvo, da ne bodo mogli uporabiti druge transportne arterije, zlasti železniške poti, nam popolnoma ustreza,” je dejala  Gumenyuk.

Okupacijska vojska je izgubila še eno priložnost, da bi na začasno okupirana južna ozemlja Ukrajine pripeljali rezerve. S tem pa tudi oslabila svoje pozicije na ozemljih ki si jih je okupirala prilastila in anektirala  leta 2014.

Namignila je tudi na vpletenost ukrajinskih branilcev pri zrušitvi mostu. Vodja skupnega koordinacijskega tiskovnega središča obrambnih sil juga Ukrajine je poročala, da naši vojaki še naprej »kvarijo« načrte Rusov za zbiranje zalog na začasno zasedenih južnih ozemljih.

Vir iz  UNIAN-a  v organih kazenskega pregona je  prav tako povedal, da je bila rušitev  mostu posebna operacija varnostne službe Ukrajine. Hkrati SBU(sluzhby bezpeky Ukrayiny) uradno ni prevzel odgovornosti za organizacijo eksplozije.


foto: Telegram-kanal DPSU

Po podatkih Preiskovalnega komiteja  (Sled-koma) Ruske federacije so zaradi poškodb na mostu umrli trije ljudje. Predvidoma gre za sopotnike osebnega avtomobila, ki je bil slučajno  in sočasno poleg tovornjaka.

Kot se da dognati iz pregleda  različnih virov, Rusi se obnašajo kot da so že dosegli svoj cilj, odvzeti posamezne dele Ukrajine, seveda protizakonito, proti vsem civilizacijskim normam in mednarodnih predpisov. Še sami navadni  Rusi se ne počutijo suvereni pri vsem tem početju,  ki jim ga je naložila »mati« Rusija. Kot navajajo viri,  taisti tovornjak je z lahkoto šel mimo kontrolne točke pred pričetkom mostu na ruski strani.

Most bo zagotovo zaprt za uporabo oziroma  ne bo prehoden vsaj do konca oktobra.  Prebivalci na Krimu pa že v dolgih vrstah čakajo na  bencinskih servisih za natočiti gorivo.

Estonija je Ukrajini že čestitala da doseženo zrušitev mostu. Oziroma potrdila vedenje da je Ukrajina že zdavnaj zastavila za enega od ciljev da prekine mostovno železniško in avtomobilsko povezavo med Rusijo in okupiranega in protizakonito priključenega polotoka Krim.

Pripravil, prevedel in objavil: Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa