Udeleženci na novinarski konferenci v romanskem palaciju Celjskega Starega gradu
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaŠportŽivljenje

Pomladno kolesarjenje in poti, ki jih imamo in tistih ki jih še ni. Dirka po Sloveniji bo imela trase v obeh občinah.

S prihodom pomladi in toplejšim vremenom se je začela tudi kolesarska sezona, ki jo je že marsikdo nestrpno pričakoval.

Kolesarjenje kot pomemben del trajnostne mobilnosti je močno zastopano v razvojnih in turističnih načrtih Mestne občine Celje in Občine Laško, ki bosta 9. aprila 2022 izpeljali skupen projekt, rekreativno in turistično prireditev,  2. Pomladno kolesarjenje, na državni kolesarski povezavi D1 Celje–Laško.

Podžupanja Celja Breda Arnšek

Franc Zdolšek, župan Laškega

Sočasno s predstavijo  kolesarskih  projektov  v obeh občinah in načrtih na področju kolesarskih povezav v regiji smo dobili  vpogled oziroma informacije  o pripravah  na izvedbo etap letošnje kolesarske dirke Po Sloveniji, ki jo bosta gostili obe občini.

Prireditelja  dogodka, ki bo v soboto sta kolesarska kluba iz Knežjega mesta Celje in iz Laškega. Še bolj indikativno je to da bo dogodek nekako v sozvočju s svetovnim dnevom zdravja, ki je 7 aprila.

Da bi vse to teklo kot mora je pa bistvo vsega mreža kolesarskih poti, brez katerih nič tako velikega se ne zgodi. Ali zgodi pa nihče zato in o tem ne  ve.

Podžupanja Anškek  je povedala,  da  je  pomladno kolesarjenje skupen projekt celjske in laške občine, ki je bil prvič organiziran leta 2019. Občina Celje se  lotila tudi ureditve okrog 40 novih kolesarskih povezav, skupne dolžine več kot 30 kilometrov. Zaključek ureditve pa je napovedala za drugo polovico prihodnjega leta. Vrednost ureditve teh povezav je ocenila na 2,3 milijona evrov. Od tega je 1,4 milijona evrov evropskih sredstev, 506.000 evrov bo prispevala celjska občina, nepovratna sredstva pa znašajo 358.000 evrov. Celotna mreža kolesarskih poti, ko bo dokončana,  bo  segala do Koroške na severu  in do Rogatca na vzhodu. Trajnostni in zdrav način življenja ni modna muha, je imperativ časa,  pa ne samo sedanjega marveč  času ki prihaja, času naših zanamcev. Obenem z izgradnjo kolesarskih poto približujemo naše kraje drugim ljudem, se krepimo kot tudi kot destinacija, ki je varna, zdrava, zanimiva.

Miran Gaberšek, KK Knežjega mesta Celje

Luka Licej KK Laško

 

Kolesarji se lahko podajo na poljubno pot v sklopu trase Pomladnega kolesarjenja Celje – Laško – Rimske Toplice, dolžina celotne trase v eno smer znaša približno 18 kilometrov (Celje – Laško 10 km in Laško – Rimske Toplice 8 km).

Laščani  imajo,  po Zdolškovih besedah,  pet kolesarskih postaj, vsako leto se trudijo urediti eno do dve novi postaji. Tudi Zdolšek se je zavzel za čimprejšnjo ureditev kolesarske steze Laško-Rifengozd, pri tem pa je opozoril na težave z umeščanjem trase v prostor.

S tem dogodkom hočemo pokazati  občanom Celja, Laškega ter drugih občin, da jo lahko uporabljajo, da je varna ter da se lažje pride s kolesom iz Celja v Laško in obratno kar prej ko  ni bilo tako enostavno in varno ko si se moral peljati po glavni  cesti, je dejal Mira Gaberšek iz Kolesarskega društva Knežjega mesta Celje.

Luka Picej iz Kolesarskega kluba Laško: Kolesarstvo je treba nagrajevati glede na situacijo v zvezi z energenti in vse kar potegne za sabo pričujoča situacija. Pa tudi to da je pomlad čas ko je treba stopiti ven, v naravo in se odmakniti od aplikacij in drugih orodij današnjega časa , biti v stiku z realnimi svetom  in prispevati nekaj za svoje zdravje in dobro počutje.

Obe občini bosta letos imeli del trase dirke po Sloveniji  v svojih mestih. V Celju bo del etape in  vzpon ter  cilj na Starem gradu, tako kot lansko leto, Laščani pa start ene od  etap.

Celjski Stari grad

Udeležba na sobotnem dogodku je za vse, priključijo se na posameznih delih trase. Pomembno je čim bolje promovirati zdrav način življenja ter krepiti zavest  o trajnostni mobilnost kot izzivu časa in potrebe za vse,  ki na kakršen koli način dajejo v ospredje zdravje in dobro počutje.

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč